Horníci se přeškolují na řidiče vozíků. Důl Paskov brzy ukončí těžbu

Školení bývalých horníků (zdroj: ČT24)

Už jen dva týdny zbývají do uzavření Dolu Paskov. Těžba skončí 31. března. Úřad práce již navštívilo okolo 500 zaměstnanců obou šachet dolu. Největší zájem mají o rekvalifikační kurzy na získání profesních řidičských průkazů, ale i kurzy zaměřené na obsluhu vysokozdvižných vozíků. Právě v pátek se konají závěrečné zkoušky pro jejich šoféry ve Frýdku-Místku.

Díky tomuto kurzu, kterým prochází jedenáct osob, budou moci bývalí horníci pracovat ve velkoskladech nebo v rozlehlých obchodních střediscích. Školení se odehraje ještě čtyřikrát – dvakrát v dubnu a ve stejném počtu také v květnu, jak zjistila redaktorka České televize Lucie Křížková, podle níž kurz trvá 60 hodin a probíhal tři týdny.

O kurzy, které pořádá firma DTOCZ, je podle Lucie Křížkové velký zájem. „Pro ženy nabízí společnost školení zaměřené například na manikúru či pedikúru,“ uvedla. Podle zástupců společnosti mají firmy zájem také o kontrolory kvality, horníci se mohou školit i na tuto pozici.

Mobilní úřad práce, který své zázemí otevřel od 10. ledna na obou šachtách dolu, ve Staříči i Chlebovicích, ke 14. březnu evidoval 744 kontaktů, sdělila mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková s tím, že někteří horníci úřad navštívili několikrát. Další zaměstnanci OKD se podle ní informují na stálých kontaktních pracovištích úřadu.

Ojediněle se zaměstnanci OKD dotazují i na možnost zahájení samostatného podnikání, ptají se na nároky na důchod nebo na možnosti pobírání sociálních dávek.

Dotazy horníků se týkají zejména volných pracovních míst na trhu práce, rekvalifikačních kurzů, které by mohli absolvovat, nebo příspěvků v rámci aktivní politiky zaměstnanosti.
Kateřina Beránková
mluvčí úřadu práce

Důl Paskov má aktuálně okolo 1350 zaměstnanců. Asi 300 jich tam zůstane po ukončení těžby pracovat na technické likvidaci dolu a zhruba 500 zaměstnanců chtěla firma převést na jiné šachty v karvinské části revíru, zatím se ale tolik zájemců o přesun nepřihlásilo. Zbylí zaměstnanci k 31. březnu v OKD skončí.

Mnozí zaměstnanci OKD podle mluvčí ještě neřekli konkrétně, o jaké kurzy by měli zájem, neboť bude záležet na požadavcích budoucích zaměstnavatelů. Někteří naopak na rekvalifikace spěchali, protože už mají přislíbeno zaměstnání hned po ukončení pracovního poměru v OKD.

„K nejčastěji poptávaným rekvalifikacím patří kurzy na získání řidičských průkazů skupin C, D, T a profesních průkazů. Dále jsou požadavky na kurzy zaměřené na obsluhu vysokozdvižných vozíků a svářečské průkazy,“ uvedla Beránková. V současné době se už podle ní koná deset kurzů pro 30 zájemců, z nichž řada už má dopředu domluvený nástup do nového zaměstnání. Více než 20 bývalých zaměstnanců OKD v poslední době podle mluvčí už nastoupilo do nového zaměstnání.

OKD potřebuje na Karvinsku lidi

O přesun z Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku do šachet v karvinské části revíru požádalo konce února méně lidí, než vedení těžební společnosti OKD předpokládalo. Rozhodlo se proto finančně motivovat i horníky, kteří své kolegy k přesunu přesvědčí.

Horníci, kteří se z Paskova rozhodnou přejít na Karvinsko, dostávají jako motivační příspěvek až 80 000 korun. Zatím se jich však nepřihlásilo dost.

Personální ředitelka OKD Radka Naňáková již dříve v měsíčníku Horník uvedla, že každý zaměstnanec, který přesvědčí kolegu, aby změnil své rozhodnutí o rozvázání pracovního poměru za dohodu o převodu, dostane za každého pracovníka takzvanou náborářskou odměnu 10 000 korun. „Převedenému zaměstnanci bude samozřejmě náležet motivační odměna 80 000 (respektive 70 000) korun,“ doplnila Naňáková. Náborářskou odměnu ale není možné žádat zpětně za už nahlášené pracovníky.

Vedení OKD si slibuje, že se mu podaří zajistit si dlouhodobě nedostatkové kvalifikované profese především pro pracoviště Dolu ČSM a Dolu ČSA s výhledem pro druhou polovinu letošního roku a hlavně pak pro rok 2018. „Pokud se nám ani přesto nepodaří získat dostatek lidí pro práci zejména v rubání a přípravách z vlastních personálních zdrojů nebo prostřednictvím zaměstnanců dodavatelských organizací, odborné profese razič, rubač, elektrikář a zámečník budeme muset hledat i formou veřejné pracovní nabídky,“ uvedla Naňáková.

V celém OKD nyní i se zaměstnanci dodavatelských firem pracuje zhruba 11 000 lidí. Firma je od loňska v úpadku, věřitelé jí povolili reorganizaci. Vedení firmy hledá strategického partnera