Téma Konec těžby v Dole Paskov

Konec těžby v Dole Paskov

OKD

Nabídku na koupi OKD mohou podat podniky Prisko a Diamo, rozhodla vláda

Těžební společnost OKD odložila na neurčito tradiční hornický akt, symbolické vyvezení posledního vozíku černého uhlí z Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, v němž minulý týden skončila těžba. Mluvčí firmy Ivo Čelechovský to zdůvodnil aktuálním vývojem a časovou náročností řešení situace v podniku. Americká firma Alcentra z konzorcia BNY Mellon ve středu sdělila, že její zástupci byli připraveni koupit OKD za půl miliardy korun. Uvedl to portál Euro s tím, že společnost zvažuje kvůli prodeji OKD státu arbitráž. Nabídku může podat také státní podnik Prisko, rozhodla vláda.
OKD

Dofáráno. Poslední hornická směna z Dolu Paskov je venku. Pro stovky lidí zde už práce není

Do Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku nastoupila poslední hornická směna ve čtvrtek před 23. hodinou. V pátečních ranních hodinách muži vyfárali na povrch. Do tamních šachet se už zřejmě nikdy nevrátí. „Na místě vládne nostalgie,“ poznamenal redaktor České televize Tomáš Indrei. Společnost OKD, která je v úpadku, musela v Paskově ukončit těžbu uhlí zejména z ekonomických důvodů. Firmu k 31. březnu opustí i se zaměstnanci tohoto dolu více než tisíc lidí.
OKD

Dva ministři se hádají a OKD mezitím zbankrotuje, varují odboráři

Odboráři těžební společnosti OKD ve čtvrtek otevřeným dopisem vyzvali vládu, aby podnikla veškeré možné kroky ke stabilizaci OKD a učinila neprodleně nabídku k odkupu společnosti, která je od loňska v úpadku. Odbory znepokojují spory mezi ministerstvy financí a průmyslu, jež by podle nich mohly vést až k bankrotu OKD.

Ministerstvo průmyslu nesouhlasí s Babišovým návrhem. Ten chce, aby krachující OKD přešlo pod Prisko

Ministerstvo průmyslu a obchodu odmítá návrh, aby závaznou nabídku na koupi černouhelné společnosti OKD, která je v úpadku, podal státní podnik Prisko. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem to řekl budoucí ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Prostřednictvím Priska chce těžební firmu koupit ministr financí Andrej Babiš (ANO).
OKD

Horníky z Paskova čeká poslední pracovní týden. Pak těžba skončí

Na Dole Paskov pracovali někteří horníci i déle než třicet let. V pátek ale závod ukončí svou činnost. Většina pracovníků z dolu odejde, zbytek v něm zůstane a bude pomáhat s jeho bezpečným uzavřením.
OKD

OKD opustí stovky zaměstnanců. Firma zároveň shání desítky lidí

Těžební společnost OKD shání pro své šachty na Karvinsku desítky zaměstnanců, které nyní bude hledat i prostřednictvím úřadu práce. Z OKD na konci měsíce přitom stovky pracovníků odejdou kvůli ukončení těžby v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku, k přesunu na karvinská pracoviště ale nepřiměla dostatečný počet lidí ani motivace v podobě až osmdesátitisícového příspěvku, řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.
OKD

Horníci se přeškolují na řidiče vozíků. Důl Paskov brzy ukončí těžbu

Už jen dva týdny zbývají do uzavření Dolu Paskov. Těžba skončí 31. března. Úřad práce již navštívilo okolo 500 zaměstnanců obou šachet dolu. Největší zájem mají o rekvalifikační kurzy na získání profesních řidičských průkazů, ale i kurzy zaměřené na obsluhu vysokozdvižných vozíků. Právě v pátek se konají závěrečné zkoušky pro jejich šoféry ve Frýdku-Místku.

Frýdeckomístečtí fotografové zachytili důl Paskov, než zmizí z povrchu zemského

Fotografie z uhelného dolu v městské knihovně ve Frýdku-Místku. Vystavují je tam členové tamního klubu s názvem Art Collegium. Pořídili je v Dole Paskov, když stejně jako horníci sfárali stovky metrů pod zem. „Vzhledem k tomu, že to tady asi brzy skončí, přišlo nám vhodné udělat nějaké fotky z dolu, ať máme památku,“ řekl jeden z fotografů Miroslav Žiška. „Jednoho dne šachty zavřou, vyjede poslední vozík a lidé mají krátkou paměť,“ doplnil jeho kolega Ladislav Pryček.