Smrtelně nebezpečná mamba, která unikla z bytu, uštkla ženu. Chovatel neměl povolení

UDÁLOSTI: V domě v Hlubočepích unikla mamba zelená a zatím se ji nepodařilo najít (zdroj: ČT24)

V pražských Hlubočepích v ulici V Bokách I unikla v úterý večer smrtelně jedovatá mamba zelená. Hada se zatím nepodařilo odchytit. Policie nabádá k obezřetnosti, informace o výskytu plaza mají lidé volat na linku 158. Had uštkl jednu ženu, záchranáři ji odvezli do nemocnice na Karlově náměstí. Majitel neměl k chovu jedovatého hada povolení.

Majitel mamby zelené, která unikla z bytu v pražských Hlubočepích, neměl povolení od veterinární správy. „Na území Prahy neevidujeme žádného registrovaného soukromého chovatele mamby zelené. V žádném případě tak majitel neměl pro chov tohoto hada povolení,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Policie kvůli úniku hada evakuovala obyvatele dvojdomku v ulici V Bokách I – čtyři dospělé a jedno dítě – a požádala o pomoc specialisty na odchyt jedovatých hadů.

„Byt prohledali kriminalisté spolu s herpetologem, který byl vybaven odchytovými kleštěmi a přepravkou. Před polednem ale byt opustili s tím, že učinili opatření, aby se had objevil,“ řekl redaktor ČT Milan Brunclík. Podle policejního mluvčího Jana Rybanského bezvýsledně prohledávali byt již v úterý. „Prohlédávají se i záchody, stoupačky a všechny tyto prostory,“ dodal.

Obyvatele okolních domů vyzvali policisté, aby byli opatrní. Blízká mateřská škola zrušila venkovní pobyt dětí.  Podle odborníků z pražské zoologické zahrady je však velmi nepravděpodobné, že by tento had s ohledem na nízké venkovní teploty opustil zdi bytu, případně domu.

Kurátor plazů Zoo Praha: Mamba má převážně noční aktivitu, kousne, když na ni někdo sáhne nebo šlápne (zdroj: ČT24)

„Mamba západoafrická (…) je had stromový, vyhledává přes den úkryty v dutinách stromů, ve škvírách. Jsem přesvědčen, že jejím hlavním cílem je schovat se, být v bezpečí. To znamená, že bude zalezlá v nějaké štěrbině, ve stísněném prostoru kolem trubky a podobně a nebude se chtít ukazovat,“ řekl kurátor plazů pražské zoologické zahrady Petr Velenský.

Poznamenal, že pokud by někdo hada spatřil, prakticky mu nic nehrozí. „V momentě, kdy ho vidíte, jste v bezpečí. Můžete zavolat pomoc, můžete couvnout. Had proti vám nepůjde. V tomto ohledu je největší nebezpečí, že bude někdo v místnosti spát, had se poplazí kolem a můžete na něj sáhnout ve spaní,“ dodal kurátor plazů.

Jed mamby zelené podle něj není tak nebezpečný jako v případě mamby černé a účinkuje až s odstupem, pokud by tedy had ještě někoho kousl, měl by postižený čas zavolat pomoc.

Mamba zelená
Zdroj: ČTK/DPA/Hinrich Bäsemann

Žena je po uštknutí hadem v nemocnici

Zatím mamba kousla třicetiletou ženu, a to již v úterý. Mluvčí záchranné služby Jana Poštová potvrdila, že záchranáři zasahovali v bytě, kde se had původně nacházel. „Resuscitovali ženu a zajistili dýchací cesty,“ řekla Poštová. Pacientku převezli do Motola, odtud pak putovala do nemocnice na Karlově náměstí, kde měli antisérum.

U ženy bylo potvrzeno uštknutí mambou zelenou.  „Pacientce bylo podáno antisérum. Nyní je v umělém spánku a čekáme, až antisérum zabere,“ řekl mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož. Nakolik je antisérum účinné, by se mělo projevit buď k večeru, nebo v noci. „Více bychom měli vědět ve čtvrtek ráno,“ doplnil.

Okolnosti úniku smrtelně jedovatého hada policie dál šetří.

Chov jedovatých hadů schvalují veterináři

Jedovatí plazi patří z hlediska platných předpisů mezi takzvaná zvířata vyžadující zvláštní péči, kam náleží dále například většina šelem nebo primáti. Jejich chov podléhá schválení krajskou veterinární správou, výjimkou jsou chovy zvířat v zoologických zahradách, záchranných stanicích či chovy loveckých dravců držených podle zákona o myslivosti.

„Povolení k chovu jedovatých hadů má v Česku k dnešnímu dni 66 chovatelů, a to celkem na 2735 zvířat,“ uvedl Majer. Dvanáct chovatelů mamby má povolení na 48 těchto hadů. „Nemusí to znamenat, a často to neznamená, že těch hadů tolik mají. Je to maximální počet, který mají schválený. Skutečně zjištěný fyzický počet bývá většinou nižší. V Praze aktuálně žádný povolený chov mamby neevidujeme,“ dodal.

Dvojdům, ze kterého mamba unikla
Zdroj: ČT24

Žádný zvířecí druh není podle Majera považován za tak nadměrně nebezpečný, aby byl jeho chov zcela zakázán. Každý chovatel je povinen zabezpečit zvířeti přiměřené podmínky, aby nemělo bolesti, netrpělo a nehrozilo mu poškození zdraví. Chovatel musí také učinit opatření proti úniku zvířete.

U chovatelů se následně uskutečňují pravidelné kontroly. „Správa, která povolení vydala, je povinna alespoň jednou za rok provádět dozor nad dodržováním podmínek chovu. Záznamy o provedené kontrole uchová po dobu pěti let,“ uvedl Majer. Ani tak se chov jedovatých hadů neobejde bez ojedinělých incidentů. V letech 2011 a 2012 pokousali dva chovatele na Bruntálsku, jeden z nich sotva přežil uštknutí mambou černou, druhý kobrou monoklovou. Letos v srpnu uštkla mamba černá chovatele ve středočeských Dolních Břežanech. Také on díky antiséru přežil.

Mamba zelená je rychlý, hbitý, útočný a vysoce jedovatý stromový had, žije v západní Africe. Její přirozenou potravou jsou především ptáci a drobní savci včetně hlodavců, kořist loví v korunách stromů i na zemi. Její jed je vysoce toxický, není-li okamžitě zahájena léčba, může pacient umřít na udušení způsobené ochrnutím dýchacího svalstva.