Cestující v Praze musejí počítat s výlukou na části metra C a některých tramvají

Na trase pražského metra C o víkendu pokračují práce na opravě stropní desky ve stanici Florenc, mezi stanicemi Hlavní nádraží a Vltavská proto nejede metro. Cestující mohou využít náhradní tramvajové linky XC a 36. Dopravní podnik v sobotu také začíná s výměnou kolejí a výhybek v Plzeňské ulici v Praze 5 a z toho důvodu nejedou tramvaje mezi Klamovkou a výjezdem z Vozovny Motol. Tato oprava má skončit 11. srpna.

Výluka metra C je letos už několikátá, naposledy metro stálo mezi stanicemi Pražského povstání a Muzeum prvních devět červencových dnů, kdy dopravní podnik vyměňoval pražce. Kvůli rekonstrukci stropní desky na Florenci metro naposledy nejelo v květnu.

Desku začal podnik opravovat loni na jaře a práce mají být hotové do konce roku 2026. Na letošní rok naplánoval v rámci rekonstrukce této desky dohromady 26 víkendových výluk metra C.

Tramvajová linka XC, která nahradí metro po dobu jeho výluky, jede z hlavního nádraží od zastávky v Opletalově ulici okolo Masarykova nádraží přes Těšnov a Vltavskou na konečnou na Výstavišti. Zvláštní linka 36 pak jede ze Zvonařky na Karlovo a Václavské náměstí přes Těšnov na Vltavskou a dále přes Výstaviště na Nádraží Holešovice. Odtud pak zamíří buď jako linka číslo 12 směrem na Sídliště Barrandov, nebo přes Kobylisy a Ládví na Sídliště Ďáblice. V provozu je oba dny od 08:00 do 21:30.

Naopak v části Prahy 5 tramvaje od soboty zastaví oprava tratě. Nepojedou mezi zastávkami Sídliště Řepy – Klamovka, kde je nahradí autobusy s označením X9, případně X98. Tramvajové linky číslo 4, 5, 9, 10, 11, 13 a 15 s ohledem na to změní trasu a linky 16 a 21 jsou zrušeny, uvedl na webu dopravní podnik.