Do křesla po Rathovi se posadí Moravčíková

Praha – Do hejtmanského křesla ve Středočeském kraji po Davidu Rathovi, který je vazebně stíhán kvůli přijetí úplatku, usedla podle očekávání a proti vůli pravicové opozice kandidátka ČSSD Zuzana Moravčíková, která dosud zastávala funkci krajské náměstkyně pro majetek. Moravčíková po zatčení Ratha kraj řídila jako pověřená hejtmanka, o jejím zvolení do funkce na dnešním jednání rozhodli středočeští zastupitelé. Opozice se jmenováním nesouhlasila.

Zástupci ODS a Starostů a nezávislých vytkli krajským radním, že se za Rathovo jednání nikdo neomluvil a údajně neprokázal „ani náznak sebereflexe“. Zastupitelé za ČSSD se před jednáním shodli, že radní nemusejí odstupovat ani dávat své funkce k dispozici. „Jsem úplně jiná než David Rath. Jsem týmový hráč a chci jednat i s opozicí,“ prohlásila v rozpravě Moravčíková. Slíbila, že opozici nabídne místa ve výběrových komisích rozhodujících o důležitých krajských zakázkách.

Opoziční zastupitele ale nepřesvědčila. Ti se naopak shodli, že Rathův duch z krajského úřadu nezmizel ani po jeho zatčení. „Překvapilo nás, že i technické návrhy, informace o nákladech kroků doktora Ratha nebyly zařazeny do programu,“ podotkl šéf zastupitelů za ODS Ladislav Kutík. Neuspěl ani návrh slánského starosty Iva Rubíka (ODS), aby zastupitelé přijali usnesení, že se Rath zasloužil o rozvrat kraje. Stejně dopadly návrhy na odvolání komunistických šéfů zdravotního a finančního výboru nebo členů výboru regionální rady, který rozhoduje o evropských dotacích.

Návrh na odvolání krajské rady podaný opozicí nenašel dostatečnou podporu

Středočeští občanští demokraté před volbou avizovali, že navrhnou odvolání krajské rady kvůli kauze bývalého hejtmana Davida Ratha. Radní ovšem podle očekávání jejich výzvu neuposlechli, ve funkcích hodlají setrvat, klub zastupitelů ČSSD vyslovil radním podporu. „Jsme přesvědčeni jako ODS, že odpovědnost za to, co se ve středních Čechách stalo, nese celá krajská rada. Věřím, že komunisté a sociální demokraté budou mít dostatek sebereflexe a podpoří náš návrh na odvolání rady Středočeského kraje…,“ uvedl před jednáním šéf středočeské ODS Petr Bendl.

Středočeská ODS
Zdroj: ČT24

Pro zvolení Moravčíkové hlasovalo 36 zastupitelů, tedy oba kompletní kluby ČSSD a KSČM. Proti bylo 23 občanských demokratů. Zastupitel za ODS Josef Kantůrek se omluvil ze zdravotních důvodů, občanský demokrat Vilém Žák nebyl přihlášen. Všichni čtyři zastupitelé za klub Starostů a nezávislých před hlasováním odešli ze sálu.

Zastupitelé zároveň převedli dosavadní agendu Moravčíkové na radního pro legislativu Karla Molnára (ČSSD) a do funkce zástupce hejtmanky zvolili náměstka pro životní prostředí Miloše Peteru (ČSSD). Rath statutárního zástupce neměl, což po jeho zatčení přineslo řadu problémů. Například se dlouho nevědělo, kdo je kompetentní ke svolání rady a zastupitelů. Bývalý hejtman má také po dnešku v zastupitelstvu nástupce, jeho mandát získal náhradník Pavel Král (ČSSD).

Aktuálním vývojem ve Středočeském kraji se bude v úterý zabývat vedení sociální demokracie. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pozval na zasedání politického grémia předsedu krajské ČSSD Richarda Dolejše. Očekává od něj informace o dalším postupu středočeských sociálních demokratů při změnách kandidátní listiny a při výběru nového lídra pro krajské volby. Sobotka soudí, že by změny na kandidátní listině měly být provedeny co nejrychleji. Vedení strany se bude také zabývat možností svolat krajskou konferenci. „Já osobně bych to pokládal za vhodné,“ dodal.