Divocí koně v Milovicích mají první jarní hříbata

Divocí koně v bývalém vojenském prostoru Milovice přivedli v minulých dnech na svět první jarní hříbata. Jedno se narodilo na menší pastvině u Milovic a další na větší u Benátek nad Jizerou.

Letos ale nejde o první přírůstky v rezervaci. Už v únoru se u Benátek narodila dvě hříbata. V březnu, stále ještě před začátkem jara, k nim na stejné pastvině přibylo třetí. „Znamená to, že letos se v rezervaci narodilo už pět mláďat,“ upřesnil ředitel ochranářské organizace Česká krajina Dalibor Dostál.

„Všem třem hříbatům, která se narodila ještě během zimy, se daří velmi dobře. Pomohlo jim i to, že již nemusela čelit dvacetistupňovým mrazům, které v oblasti panovaly krátce předtím, než přišla na svět,“ uvedl Karel Bendl, ředitel společnosti Správa městských lesů Benátky nad Jizerou, která zajišťuje chovatelský dohled nad zvířaty.

Rozšíření pastviny brzdí spory

Letošní hříbata si podle něj vytvořila těsné vazby se staršími mláďaty, která se v rezervaci narodila v loni. „Mláďata přibývají, a proto je potřeba co nejdříve rozšířit především menší pastvinu u Milovic,“ dodal. Podle Dostála ale další rozšíření brzdí spory kraje s bývalým nájemcem.

Divocí koně byli vypuštěni na čtyřicetihektarovou pastvinu u Milovic v lednu 2015. V říjnu téhož roku k nim přibylo stádo zpětně šlechtěných praturů. Koncem roku 2015 se rezervace rozšířila o stodvacetihektarovou pastvinu nedaleko Benátek.

20 hříbat, malý zubr a pět pratuřat

Celá rezervace velkých kopytníků má tak v současnosti přibližně 160 hektarů. Na této ploše žije 30 dospělých divokých koní a 20 hříbat, osm dospělých zubrů a jedno zubří mládě a šest dospělých praturů a pět pratuřích mláďat. 

V bývalém vojenském prostoru se poprvé na světě podařilo rozmnožit všechny tři druhy velkých kopytníků Evropy v rámci jedné rezervace. Ta se také stala nejsledovanějším českým projektem v zahraničí za poslední roky. Opakovaně o něm informovala média na všech pěti kontinentech, včetně prestižních titulů jako New York Times, Washington Post, BBC, nebo Der Standard.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury mohou lidé přispět zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o zvířata a rezervace jde 28,50 korun.