Chomutov má obchvat za více než osm set milionů

Obchvat Chomutova je po čtyřech letech hotový. Silnice uleví obyvatelům Chomutova a Otvic a zlepší dopravu v této části Ústeckého kraje. Stavba nové komunikace stála 823 milionů korun včetně DPH. Silnice je průjezdná už nyní, úředně bude otevřena začátkem nového roku.

Obchvat se zčásti skládá z opravené silnice v ulici Alfonse Muchy a nové komunikace v části Západní Vinohrady, která vede kolem Otvického rybníka k mostu přes silnici I/13. Stavba byla rozdělená do tří etap. Zahrnovala výstavbu dvou okružních křižovatek, dvou mostů přes Hutní potok a velké mostní estakády. Stavbaři také upravili hráz, výpustní objekt a bezpečnostní přeliv Otvického rybníka, vybudovali i protihlukové stěny. Dále vznikla část cyklostezky a nová je i vegetační úprava v okolí stavby.

Během prací objevili dělníci staré důlní dílo. Odborníci ho museli zajistit, aby mohla být dokončena a bezpečně užívána mostní estakáda.

„Jednalo se o jednu z nejdražších a zároveň nejnáročnějších investičních akcí Ústeckého kraje. Získali jsme na ni dotaci z evropských fondů, která pokryje zhruba dvě třetiny nákladů. Věřím, že nová komunikace bude řidičům dobře sloužit a zlepší místní dopravní situaci,“ uvedl hejtman Jan Schiller (ANO).

Cílem stavby bylo vyvést tranzitní dopravu z centra Chomutova. Nová silnice odvádí nákladní dopravu z městské části Zadní Vinohrady. Zároveň odlehčuje dopravě v ulicích Čelakovského, Moravská, Mostecká a části Vinohradské ulice. Oddechnout od nákladní dopravy by si měli lidé v obci Otvice.