Chomutov plánuje novou čtvrť za 1,3 miliardy. Vyrůst má okolo bývalých lázní

Chomutov se uchází o dotaci z Fondu spravedlivé transformace určeného pro uhelné regiony s projektem revitalizace centrálního území města za účelem vytvoření nové čtvrti. Území zahrnuje plochu parku, objektu bývalých lázní a atletického stadionu, sportovní haly, divadla i parkovacích ploch. Náklady se předběžně odhadují na 1,3 miliardy korun, řekl náměstek primátora David Dinda (Nový Sever).

Radnice podala předběžnou studii proveditelnosti pro strategický projekt s pracovním názvem Central park Chomutov. Plocha, které se přeměna týká, má zhruba 15 hektarů.

„Cílem je komplexní revitalizace a rozšíření zelených ploch, konverze bývalých městských lázní na moderní multifunkční objekt neformálního vzdělávání s centrem městské energetiky, rozšíření městské sportovní haly dle principů energeticky pasivních budov a výstavba městského bytového domu jako první energeticky aktivní budovy ve městě,“ popsal Dinda.

Pro objekt bývalých lázní vznikla už architektonická studie. „Obnovu nelze řešit izolovaně, ale naopak v kontextu širšího území podle jasné urbanistické koncepce,“ uvedl náměstek. Studie navrhuje původní objekt ponechat a díky němu navrátit život do centra města.

obrázek
Zdroj: ČT24

Uvnitř objektu by podle návrhu architektonického studia Vrtiška-Žák vznikly sportovní sály například pro taneční školu, tělocvična nebo wellness centrum. Z hlavní bazénové plochy architekti navrhují vytvořit koncertní sál pro 300 návštěvníků a prostor pro městskou knihovnu. Zachovaly by se bazénové prvky, jako například skokanské můstky. Návrh představený veřejnosti loni na podzim počítá s neziskovou i komerční částí. V objektu by byly také plochy k pronájmu, své místo by zde našla restaurace nebo kavárna.

Městské lázně s padesátimetrovým bazénem přestaly veřejnosti sloužit v roce 2012. Od té doby se objevila řada nápadů, jak obří stavbu využít. Jedním z návrhů byla i demolice. Podle statického posudku je masivní železobetonová konstrukce ve velice dobrém stavu, což bylo jedním z faktorů pro rozhodnutí o zachování lázní.