Část budějovického dálničního obchvatu pravděpodobně povede pod zemí

České Budějovice - V Českých Budějovicích skončily dohady o stavbě osmikilometrového dálničního obchvatu. Magistrát chce jeho část skrýt pod zem. Projekt se líbí i starostům okolních obcí, a proto městský plán podpořili. Výhrady však mají ekologičtí aktivisté.

Východní obchvat zasáhne okraj osmi obcí, jejichž starostové se sešli u jednoho stolu a uzavřeli jednoznačnou dohodu, že podpoří radniční projekt a budou usilovat urychlení stavby dálnice i tunelu. „Naše řešení je jednoznačně šetrnější k okolní krajině,“ konstatoval českobudějovický primátor Juraj Thoma (ODS).

„Pokud obchvat povede pod zemí, tak to uvítáme, protože o dálnici v podstatě nebudeme vědět,“ doplnil starosta Dobré Vody u Českých Budějovic Jiří Šabatka (KDU-ČSL). Pro je i Zuzana Vyhnálková, starostka další z obcí, kterých se obchvat bude bezprostředně týkat.

Oslovení ekologičtí aktivisté, kteří protestují proti dálnici, o prohře nechtějí mluvit. Radniční projekt je podle nich sice šetrnější k okolí, ale zároveň příliš nákladný: „Jde o zbytečné plýtvání finančními prostředky,“ domnívá se Jaroslava Brožová z ekologického sdružení Jihočeské matky.

Téměř kilometr dlouhý tunel má podle nových plánů vést pod dobrovodskou cestou, a zásadně tak mění původní projekt silničářů, který počítal se stavbou dvousetmetrového mostu. Radniční návrh bude stát o miliardu více. Silničáři, kteří výstavbu obchvatu chystají, ale pracují stále na svém projektu a nové městské plány zatím jen zkoumají. Důvod ozřejmuje ředitel českobudějovické správy Ředitelství silnic a dálnic Josef Pešl: „Očekáváme pokyn z ministerstva dopravy na naše generální ředitelství, jakým směrem se dále ubírat.“

Pokud nenastanou žádné další komplikace, zástupci magistrátu předpokládají, že výstavba dálničního obchvatu začne do tří let.