Budějovická kasárna jdou do dražby

České Budějovice - Město České Budějovice před několika lety prodalo známá Mariánská kasárna v centru za pouhých dvacet milionů korun. Nyní jde tento objekt do dražby, ovšem v horším stavu, zato s cenou čtyřikrát vyšší. Jejich prodej už v roce 2005 ostře kritizovala některá občanská sdružení. Podle nich byl obchod pro město hodně nevýhodný. Nový odhad jim dal za pravdu.

Teoreticky to mohl být jen velmi výhodný obchod pro firmu Českobudějovické pozemní stavby. Rozlehlý areál v centru krajského města koupila za dvacet milionů korun. Ocitla se ale v problémech a věřitel, Česká spořitelna, se teď rozhodl kasárna prodat. Odhadní cena je ale daleko vyšší. „Můžu potvrdit, že dražba Mariánských kasáren v Českých Budějovicích se uskuteční a vyvolávací cena je osmdesát milionů korun,“ informuje obchodní ředitel realitní firmy Josef Šinágl. „Celý obchod bije do očí. Zároveň to však ukazuje, jak se hospodaří s majetkem,“ říká Karel Pražák ze Sdružení majitelů historických domů. 

Právě Sdružení majitelů historických domů obchod od začátku ostře kritizovalo. Památkově chráněný areál, do kterého Jaroslav Hašek umístil třeba část děje Dobrého vojáka Švejka, byl navíc v okamžiku prodeje v lepším stavu než nyní. „Znalecký posudek, který město tehdy mělo, hovořil o částce dvacet osm milionů korun včetně pozemku bývalé služebny městské policie,“ připomíná situaci v roce 2005 náměstek českobudějovického primátora Rudolf Vodička. „Je to jasný případ vyvedení z majetku města, aby se to poté zobchodovalo za pomoci spřátelené firmy,“ je přesvědčen Karel Pražák.    

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Jedním z důvodů, proč město prodalo areál kasáren za pouhých dvacet milionů korun, byla podmínka, že Českobudějovické pozemní stavby tady vybudují parkoviště na tři sta padesát míst. Dodnes nepřibylo ani jedno. Teď se k prodeji Mariánských kasáren nikdo z bývalých šéfů magistrátu nehlásí. V roce 2005 ale obchod vehementně hájil třeba primátor Miroslav Tetter. „Žádný politický podtext ten obchod nemá,“ tvrdil tehdy.   

Dražba českobudějovických kasáren proběhne těsně před Vánoci v Praze. Dokonce ani závazky týkající se parkovacích míst už pro nového majitele platit nebudou.