Brno důrazněji upozorní řidiče na třicítku

Označení třícetikilometrové rychlosti pro řidiče (zdroj: ČT24)

Brno bude důrazněji upozorňovat řidiče na místa, kde mohou jet jen třicetikilometrovou rychlostí. V ulicích, které jsou označené svislými značkami, proto silničáři zakreslí i vodorovné. Začali s tím ráno, a to na křižovatce nedaleko Mendlova náměstí.

„Vedení Brna vyhodnotilo, že je potřeba udělat značení třicetikilometrové rychlosti v ulicích nepřehlédnutelné. Zóny jsou tam, kde jsou úzké ulice a větší výskyt chodců,“ popsala redaktorka ČT Dominika Řebíková.

Snížení rychlosti v daných místech podle expertů výrazně přispívá k bezpečnosti. Vedení města se opírá například o diplomovou práci studenta Vysokého učení technického, jenž srovnával nehody před zavedením třicítky a po něm. Z průzkumu vyplývá, že se se snížením rychlosti zmenšil počet střetů s chodci zhruba o 63 procent, srážek se zaparkovanými vozidly bylo o 29 procent méně.

Instalaci vodorovného značení má na starosti městská společnost Brněnské komunikace. Výši nákladů odhaduje na tři miliony korun. Nové značení přibude v dalších týdnech nejenom v centru, ale i ve vzdálenějších městských částech.