Brno - Majitel jedné z brněnských restaurací Richard Hošek přišel s nápadem, jak pomoci bezdomovcům. Každý den mu totiž zbyde několik poledních menu. Napadlo ho, že by jídla mohl dávat bezdomovcům. Inspiroval se přitom v Německu. Podobně by se mohly zachovat i další restaurace. Brněnská radnice není proti, je třeba ale vyřešit logistiku.
Brněnské restaurace možná začnou pomáhat bezdomovcům
Bezdomovci opravdu pestrý jídelníček nemají. Většinou jí chleba, rohlíky, zkrátka to, co kde najdou. O teplém jídle si můžou nechat zdát. Richard Hošek by jim rád pomohl. „Denně zbyde deset až dvacet meníček, a to mluvím jenom za naši restauraci… že bychom je dávali bezdomovcům. Myslím tím regulérní meníčka, která se neprodají, ne zbytky po lidech,“ říká Hošek.
V Brně je kolem 1 500 lidí bez domova. Kdyby na tuto myšlenku přistoupila většina z 850 brněnských restaurací, najedli by se všichni. Každý den se uvaří tisíce poledních menu, téměř každé restauraci nějaké zbyde. „Jídla se vyhodí strašně moc. Minulý týden jsme měli kachnu s červeným zelím a knedlíkem, zbyly asi 3 nebo 4 porce, které jsem nakonec dal svým psům,“ popisuje Hošek. Hotová jídla se totiž podle hygienických předpisů nemohou skladovat déle než 3 hodiny.
Myšlenku musí zaštítit město. „Nápad je to výborný. Musí se ale zajistit síť restauratérů a hotelů. Když řeknou ano, tak se musí zajistit svoz, auto, řidič a dovézt to na nějaké místo, třeba do Armády spásy,“ uvedl náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský. Možná už v lednu restaurační menu skončí místo na smetišti u těch potřebných. Hošek doufá, že se k nápadu připojí co nejvíce restauratérů.