Babyboom v Březové na Sokolovsku

Karlovy Vary - Téměř sedm milionů korun investovala do rozšíření mateřské školy radnice v Březové na Sokolovsku. Do města se houfně stěhují mladé rodiny s dětmi. Radnice pro ně v této souvislosti postavila už desítky bytů. Hodlá si mladé rodiny udržet, proto investuje i do dalšího občanského vybavení, které zlepšuje životní podmínky nově příchozích rodin a potažmo i celé obce.

V městečku Březová u Sokolova žije zhruba tři tisíce obyvatel a neustále jich přibývá. Za posledních pět let se tu například zdvojnásobil počet dětí předškolního věku. „Již několik let prožíváme jakýsi babyboom. Je to tak proto, že dlouhodobě financujeme celou řadu bytů, rodinných domů,“ vysvětluje starosta Březové Miroslav Bouda.

Radnice kvůli tomu teď musela investovat do rozšíření mateřské školy. Nové třídy, šatny, ale i ložnice pro děti vznikly z půdních prostor. „Rozšíření školky probíhalo za plného provozu a bylo to někdy velice těžké. Nakonec se nám podařilo zvýšit kapacitu školky o dvacet čtyři dětí,“ vzpomíná ředitelka MŠ Březová Danuše Vaňková. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Březová v posledních letech nechala postavit na šedesát nových bytů. Na část z nich využila podporu státu. Další pak zaplatili soukromí investoři. „My pouze vytváříme privátnímu subjektu vhodné podmínky, to znamená, velmi výhodně poskytneme pozemek, spolufinancujeme sítě, přívody komunikací a tak dále,“ vypočítává Miroslav Bouda.

V Karlovarském kraji od roku 2008 podle Českého statistického úřadu opět ubývá nově narozených dětí. Udržet si mladé rodiny tak mají právě jen ta města nebo obce, co mají co nabídnout. „Bytová politika je jen jeden z velkých a důležitých faktorů. Druhá věc je, že musí existovat občanská vybavenost, to znamená školky, školy, zdravotnická a sociální zařízení,“ upozorňuje regionální zmocněnkyně Českého statistického úřadu v Karlových Varech Jaroslava Šenitková. 

Výhodu tak už brzy budou mít další obce podél rychlostní silnice R6 z Karlových Varů do Chebu. Po jejím úplném zprovoznění letos v létě se podstatně zkrátí dojezdové časy do velkých měst.