Armáda se stáhne z Rakovníka, zůstane po ní zpustlý areál?

Rakovník/Týn nad Vltavou – Armáda ohlásila, že zruší svoji posádku v Rakovníku. Radnici to nepříjemně překvapilo – znamená to ekonomické ztráty pro ni i pro celé Rakovnicko, navíc ve městě zůstane opuštěný kasárenský areál. Příklady z jiných měst přitom nejsou příliš lákavé, zpustlé kasárny často „straší“ v centrech a nikdo neví, co s nimi. Mezi výjimky patří jihočeský Týn nad Vltavou, kde se podařilo kasárny využít k podnikání i bydlení.

Ačkoli rakovničtí ženisté naposled pomáhali před necelým měsícem při povodních ve Štěchovicích a Praze, armáda je přesvědčena, že nejsou potřeba a postačí ženijní prapory v Bechyni a Olomouci. Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla budou vojáci i nadále k dispozici integrovanému záchrannému systému.

Zatímco však vliv zrušení rakovnického 152. ženijního praporu na záchranné schopnosti vojáků nemusí být velký, rakovnický starosta Zdeněk Nejedl se obává, že městu a okolí způsobí jejich odchod velké potíže. „Může to mít vliv na ekonomiku a kupní sílu obyvatel, protože jsou to tři procentra z pracovních míst, která v Rakovníku evidujeme,“ podotkl starosta.

Otázkou je, co bude s rozsáhlým areálem kasáren, až ho opustí vojáci. Pokud ho nevyužije stát, nabídne ho městu a jako poslední možnost ho může zkusit prodat. Snahy prodat kasárny jsou ale často neúspěšné, jejich ruiny teď bezútěšně stojí v mnoha městech, například Hradci Králové nebo Českých Budějovicích. Cestu však může ukázat Týn nad Vltavou, kde ve starém armádním areálu jsou například chráněné dílny, cvičiště hasičů a vznikají i rodinné domy.

Milan Brunclík a Aleš Hazuka o vojenských posádkách (zdroj: ČT24)