ANO prosadilo odvolání svého olomouckého hejtmana Košty. Na jeho místo jde Okleštěk

Oto Košta (ANO) jako hejtman skončil (zdroj: ČT24)

Novým hejtmanem Olomouckého kraje zastupitelstvo zvolilo krajského předsedu ANO Ladislava Oklešťka. Ve funkci nahradil v pondělí odvolaného Otu Koštu (ANO). K dění nejen v Olomouckém kraji se v pondělním pořadu Události, komentáře (stanice ČT24, od 22:00) vyjádří předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Návrh na Koštovo odvolání podala krajská rada a hlasovalo pro něj 35 z 54 přítomných zastupitelů. ANO už na začátku února vyzvalo Koštu k rezignaci, protože hnutí nebylo spokojené s jeho prací v čele hejtmanství. Košta výtky spolustraníků odmítl a nerezignoval.

Košta po svém odvolání z funkce hejtmana řekl, že takový výsledek hlasování očekával. S největší pravděpodobností v hnutí nezůstane. „Opravdu si nedokážu představit, že bych se s těmito lidmi měl dál vídávat. Minimálně naprosto lidsky jsou mi na hony vzdáleni. Zajímalo by mne, kdo z nich, až se v budoucnu potkáme, bude schopen se mi podívat do očí. S největší pravděpodobností požádám o ukončení členství,“ řekl Košta.

Trochu jsem to (odvolání) očekával, i když do posledních chvíle jsem věřil, že mám šanci bojovat. Trvalo to 4,5 hodiny a já v tuto chvíli cítím především únavu.
Oto Košta
bývalý hejtman Olomouckého kraje

Okleštěk, pro kterého hlasovalo 29 z 54 přítomných zastupitelů, po svém zvolení řekl, že je škoda, že celý proces odvolání hejtmana trval tak dlouho, na druhou stranu vyzdvihl, že všichni měli šanci se vyjádřit. „Budu se snažit, aby kraj fungoval. Udělám vše pro to, aby komunikace probíhala, jak probíhat má,“ uvedl Okleštěk, který je zároveň i poslancem.

Zda zůstane i v této funkci, zatím neví. „Je to ještě předčasné, budu muset zanalyzovat nejen krajský úřad, ale i mé setrvání ve sněmovně. Musím vyzkoušet, co to bude obnášet,“ dodal Okleštěk.

Ladislav Okleštěk (ANO)
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

:. Novým hejtmanem Olomouckého kraje zvolilo zastupitelstvo 27. února krajského předsedu ANO Ladislava Oklešťka (na snímku z 25. listopadu 2013). Ve funkci nahradil odvolaného Otu Koštu.

O odvolání Košty se mělo podle návrhu senátorky Jitky Seitlové (Koalice pro Olomoucký kraj) hlasovat tajně. S tím ale zastupitelé nakonec nesouhlasili. Takovou změnu se snažil prosadit i Košta.

„Na víkendovém hnutí ANO bylo hlasováno tajně, podle předsedy hnutí Andreje Babiše proto, aby byly zachovány principy demokracie a svobodného hlasování. Členové hnutí by s tím neměli mít problém, když budeme zachovávat principy, na které bylo upozorňováno na sněmu,“ uvedl Košta.

Slibovaný on-line přenos nebyl

Z jednání nebyl pořizován on-line přenos, přestože na něj Košta nedávno několikrát upozorňoval a snažil se ho domoci. Podle ministra zemědělství a krajského zastupitele Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se na živém vysílání neshodli zastupitelé.

Živé vysílání mělo být spolu s tajným hlasováním součástí balíčku změny jednacího řádu, který se snažili zástupci Koalice pro Olomoucký kraj dostat na program před samotnou volbou. Zastupitelé nakonec podpořili protinávrh prvního náměstka hejtmana Jiřího Zemánka (ČSSD), aby byl tento materiál stažen a projednán na příštím zastupitelstvu, kdy by byla prý debata o úpravě jednacího řádu v otázkách personálních vedena nezatíženě. 

Na jednání krajského zastupitelstva dorazila veřejnost, lidé obsadili všechna místa k sezení, další desítky stály či seděly na schodech. Podle reakcí z obecenstva mezi nimi převažovali Koštovi příznivci. Jednání provázelo tleskání, ale i nesouhlasné pokřikování či smích. Lidé se zapojili i do rozpravy, ke slovu se dostal i senátor za KDU-ČSL Lumír Kantor či bývalý rektor olomoucké univerzity Josef Jařab. Při debatě padaly často názory, že jde o ostudu kraje či frašku. „Zneužití voličů nabralo takové obrátky, jako už dlouho ne,“ podotkl například senátor za olomoucký obvod Kantor a dodal, že je to pro spoustu lidí zklamání.

Znepokojení nad současnou situací projevil i bývalý rektor Univerzity Palackého a bývalý senátor Josef Jařab. „Dobrý zvuk Olomouce trpí. Je to ostuda, co nejrychleji ji překonejme, obnovme dobré jméno Olomouce a Olomouckého kraje,“ vyzýval zastupitele Jařab. „Lidé musejí mít dojem, že jde o nějakou taškařici, že vše bylo dopředu připraveno, že to bylo součást nějakého plánu. Charismatický lékař byl vybrán, aby nabral hlasy, a pak byl nahrazen,“ uvedl Jařab.

Ke slovu se dostali i lidé z veřejnosti. „Neshledávám žádný rozumný důvod, aby byl pan Košta z pozice odvolán. Je to fraška, bude se nám smát celá republika,“ uvedl jeden z přítomných občanů. Kvůli zastupitelstvu prý přerušil dovolenou a přijel z hor. Lidé hlasitě komentovali také vystoupení jednotlivých zastupitelů. Potleskem a smíchem odměnili například zastupitele Radima Sršně z klubu Starostové pro Olomoucký kraj, který odmítl výtky vůči již bývalému hejtmanovi Koštovi ohledně jeho údajného nadměrného požívání alkoholu. „Pokud by byl problémem alkohol, museli bychom se vzdát poloviny parlamentu i pana prezidenta,“ míní Sršeň.

Opozice: Vážné důvody pro odvolání nejsou

Předseda klubu zastupitelů Koalice pro Olomoucký kraj Ivo Slavotínek již před hlasování prohlásil, že jeho kolegové se jednání o odvolání hejtmana zdrží, protože se od radních nedozvěděli žádné vážné důvody, proč Koštu z funkce sesadit. 

Pokud se vážné důvody nedozvíme, tak předložené důvody budeme považovat za relevantní a náš klub se při hlasování zdrží.
Radim Sršen
zastupitel Olomouckého kraje

Proti návrhu na odvolání Košty chtěl hlasovat Zbyněk Habrnal z opoziční SPD-SPO. Podle jeho stranického kolegy Radima Fialy bude ale většina z pěti zastupitelů SPD-SPO hlasovat pro odvolání Košty, aby se situace zklidnila a krajský úřad začal fungovat.

Kriticky návrh radních na odvolání Košty na jednání zastupitelstva hodnotil zastupitel Alexander Černý z KSČM. „Tak jalovou důvodovou zprávu jsem nečekal. Překladatelé by měli vystoupit a seznámit nás s důvody návrhu (na odvolání hejtmana),“ uvedl Černý.

Opoziční zastupitel Sršeň míní, že skutečné důvody můžou být jiné, než jak je uvedeno v předkládací zprávě k návrhu na odvolání Košty. „Trošku to na nás působí dojmem, že důvodem je to, že pan hejtman nechtěl poslouchat příkazy vedení hnutí,“ řekl Sršeň.

ANO: S Koštou jsme v čele hejtmanství nespokojeni

ANO už na začátku února vyzvalo Koštu k rezignaci kvůli nespokojenosti s jeho prací v čele hejtmanství. Košta výtky spolustraníků odmítl a nerezignoval. 

Koalice ANO, ČSSD a ODS má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 30 hlasů, pro Koštu při jeho zvolení hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů. Zástupci ODS a ČSSD oznámili, že výměně hejtmana nebudou stát v cestě. Hejtman Košta už dříve prohlásil, že před chystaným hlasováním o návrhu na jeho odvolání mu vyjádřili podporu někteří zastupitelé napříč stranami včetně těch zvolených za ANO.

Kritika na Koštu směřovala i kvůli Rozbořilovi

Klub s krajským předsednictvem hnutí ANO tvrdil, že Košta nezvládal řízení kraje. Kritizovali ho, že jako svého poradce při předávání úřadu zaměstnal bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který je vyšetřován v korupční kauze.

Košta měl s bývalým hejtmanem uzavřít poradenskou smlouvu, díky které Rozbořil inkasoval 45 tisíc korun měsíčně. Rozbořil byl přitom v říjnu 2015 obviněn v kauze Vidkun, která se týká podezřelých vazeb mezi politiky, podnikateli a policisty.

Košta ale výtky považoval za bezdůvodné. Uvedl, že Rozbořila zaměstnal, aby ho seznámil s chodem úřadu. Podle Košty to byla obvyklá praxe a se stejným finančním ohodnocením i za jeho předchůdců. Podle něj šlo o smlouvu o předání funkcí, která byla uzavřena na tři měsíce. „Tato dohoda skončila 31. 1. 2017,“ řekl Košta. Rozbořila do rozhodnutí soudu považuje za nevinného.

Ke kritice Košty se posléze přidali i tři jeho náměstci z ANO, ČSSD a ODS, podle kterých odmítá reorganizovat úřad a špatně komunikuje s kolegy. Košta už dříve řekl, že nepochybil a snahu o své odvolání přisuzuje mocenským ambicím některých lidí.

Rozbořil na pondělním zastupitelstvu vystoupil za veřejnost, povolenou pětiminutovou dobu na vystoupení mu zastupitelé dovolili prodloužit. „Scénář likvidace hejtmana byl psán dávno před volbami, chybou ve scénáři bylo, že vyhrál nejvíce hlasů a vyhrál s velkým náskokem,“ uvedl bývalý hejtman. Celé jednání označil za šaškárnu, která neměla obdoby, je to tragikomedie se špatným režisérem, uvedl Rozbořil.

Jsem bojovník, řekl na tiskové konferenci hejtman Košta (ANO) (zdroj: ČT24)

Okleštěk také již dříve poukázal na trojí varování, které mělo ke Koštovi z krajské organizace směřovat. „Třikrát jsme ho upozorňovali, aby přestal s alkoholem a svými excesy,“ uvedl počátkem února. Kdyby se kraj řídil jako firma a Košta byl zaměstnanec, už dávno by ho prý vyhodili.

Košta oponoval tvrzením, že už roky využívá každodenně k práci svůj vůz, a kdyby měl potíže s alkoholem, muselo by se to aspoň jednou projevit. Protože se to nestalo, dokládá to podle Košty, že Okleštěk lže.

Olomoucký hejtman má potíže s alkoholem, tvrdí předseda krajského ANO (zdroj: ČT24)
Košta v Událostech ČT: Za tlakem na mě jsou mocenské ambice jiných (zdroj: ČT24)

V zastupitelstvu Olomouckého kraje má po podzimních krajských volbách ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj má sedm zastupitelů, šesti mandáty disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. V předchozím volebním období v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.

Košta se do čela Olomouckého kraje dostal díky spolupráci vítězného hnutí ANO spolu s ČSSD krátce po loňských říjnových krajských volbách. Nahradil tak dosavadního hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD). Mezi své priority řadil Košta zlepšení dopravní infrastruktury a snížení zadluženosti Olomouckého kraje a investice.