Albrechtičtí rekonstruují unikátní hřbitov

Albrechtice nad Vltavou - V Albrechticích nad Vltavou začali s kompletní rekonstrukcí místního unikátního hřbitova. Ten měla padesát let ve své správě církev. Nyní ho převedla do majetku obce. Nedostatek peněz i zub času se podepsaly na stavu kapliček s freskami z roku 1840. Hřbitov přitom nemá v České republice obdoby. Obdivovat ho přijíždějí lidé z celého světa. Obec požádala o peníze na nutnou rekonstrukci stát. Prozatím jen na stavební úpravy získala čtyři sta tisíc korun.

„Tohle je původní, 20-30 let neopravovaná, část památky, která se již sype,“ poukazuje na jedno z mnoha stavebních poškození starosta obce Václav Kaifer. Fresky se drolí a nápisy pod nimi jsou nečitelné, oprava je nutná. Místní lidé jsou na hřbitov patřičně hrdí. Návštěvníci obdivují vedle unikátních kaplí i tu, která patří faráři Vítu Cízovi. Ten hřbitov před 167 lety nechal postavit. „Asi ani nevěděl, co tím způsobí pro historii, protože kraj tím albrechtickým hřbitovem žije,“ zdůrazňuje obyvatelka Albrechtic Alena Macáková. „Je to typ památky, který nenajdete v Čechách, na Moravě ani v Evropě,“ potvrzuje jedinečnost památky albrechtický starosta.

Největší starost dělají vedení obce fresky malované přímo na zdi kapliček. Jejich poslední oprava se tu prováděla v osmdesátých letech minulého století. „Po dohodě s památkáři budou původní malby zafixovány a výhledově se budou vytvářet nové desky a nové malby,“ nastiňuje budoucí podobu vzácných fresek Václav Kaifer.

Na to však bude obec potřebovat další peníze. Stavební práce tu skončí koncem listopadu. Příští rok nastoupí restaurátoři za předpokladu, že se podaří sehnat více než pět milionů korun.