Vodáci si letos nemůžou stěžovat, řeky jsou většinou sjízdné bez problémů

Situace se sjízdností řek v Česku je na začátku prázdnin velmi dobrá. Po nedostatku vody v minulých letech teče koryty řek zpravidla obvyklé množství vody. Na některých řekách je dokonce potřeba zvýšená opatrnost, protože z důvodu velkého průtoku můžou být některé úseky pro vodáky až příliš nebezpečné. I když v červnu pršelo víc, než je obvyklé, najdou se v Česku i místa, kde hladina řeky zůstává pod úrovní hydrologického sucha.

Meteorologové doporučují pozorně sledovat předpověď počasí a výstrahy vydávané Českým hydrometeorologickým ústavem. Vzhledem k většímu nasycení půdy vodou po srážkově výrazně nadprůměrném červnu, se může při intenzivní bouřce nebo trvalejším a vydatnějším dešti jindy klidná malá říčka nebezpečně rozvodnit a stát se tak pro vodáky nesjízdnou.

Po vydatném dešti nebo silné bouřce stoupne hladina menších řek na první povodňový stupeň velmi rychle
Zdroj: ČT24


Určitě by se vodáci měli při takových situacích vyhnout úsekům, kde hrozí rychlý vzestup hladiny s dosažením stupně povodňové aktivity. Vodáci by se měli vyvarovat i sjíždění většiny jezů, které jsou při zvýšených průtocích velmi nebezpečné.

Pozor na Vltavě

Poměrně bezpečně je zatím sjízdná Berounka, Ohře, Otava, Ploučnice a Jizera. Tam jsou v současnosti obvyklé červencové průtoky. Poněkud více vody, než je obvyklé, protéká korytem Vltavy, Lužnice nebo Sázavy. Na těchto řekách se vyplatí zvýšená ostražitost hlavně při splouvání nebezpečných jezů. Nejvíc vody teče aktuálně v řekách, které pramení na Vysočině a v Orlických horách. Tam by se na vodu měli vydávat jen opravdu zkušení vodáci.

Vodácké zpravodajství
Zdroj: ČT24


Stav vody závisí samozřejmě na počasí. To bude v tomto týdnu ve střední Evropě chladnější. Odpolední teplota se bude zpravidla držet lehce pod dlouhodobým průměrem a nad letních 25 stupňů se dostane spíš výjimečně. Pršet bude místy od středy do pátku. Naprší ale maximálně 10 litrů vody na čtvereční metr a toto množství rozhodně nebude znamenat žádnou komplikaci na našich řekách. Výraznější oteplení a návrat k letním teplotám přijde zřejmě až v následujícím týdnu.

Letní teplota se do Česka vrátí až v následujícím týdnu
Zdroj: ČT24