Víkend má být oblačný s přeháňkami a nadprůměrně teplý

Studio 6: Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Nadcházející víkend bude v Česku podle předpovědi spíše oblačný, občas se mají objevit přeháňky. Teploty by měly být na konec října nadprůměrné. V neděli zřejmě vystoupají až na osmnáct stupňů Celsia a podobně vysoko podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydrží i v příštím týdnu. Průměrná teplota pro nynější týden z let 1991 až 2020 je pod osmi stupni Celsia.

Ve čtvrtek bude nejspíš oblačno až zataženo, pršet má zejména na horách. Nejvyšší odpolední teploty se mohou dostat na šestnáct stupňů, na jižní Moravě i na osmnáct. V pátek se zřejmě ještě mírně ochladí, maxima by neměla přesáhnout čtrnáct stupňů. Přes den bude podle předpovědi zataženo s občasnými přeháňkami, k večeru začne od západu oblačnosti ubývat.

O víkendu meteorologové očekávají oblačno až polojasno. Přeháňky se mají vyskytnout místy, v neděli spíše na západě. Zejména na Moravě se v neděli ráno a dopoledne zřejmě budou tvořit mlhy. Sobotní nejvyšší teploty se mohou dostat na patnáct stupňů Celsia, v neděli na osmnáct. Při déletrvající nízké oblačnosti a na západě Čech by nedělní maxima neměla přesáhnout jedenáct stupňů Celsia.

Studio 6: Meteorologové zjišťují, jak co nejpřehledněji podat informace o počasí (zdroj: ČT24)

Podobné počasí údajně vydrží i v pondělí, od úterý se má zatáhnou a na většině území Česka pršet. V pondělí se teplotní maxima budou pohybovat zřejmě okolo devatenácti stupňů, poté klesnou zhruba k patnácti. Na východě Česka může být i v úterý ještě osmnáct stupňů.

Podle vzdálenějšího výhledu by nadprůměrně teplé počasí mělo vydržet i v dalších dvou listopadových týdnech. Po teplotně nadprůměrném říjnu je tak pravděpodobný i teplotně nadprůměrný listopad.

Události: Michal Žák k počasí během podzimních prázdnin (zdroj: ČT24)

Odborníci přibývající počty teplých dnů na podzim přičítají globální klimatické změně. Například letošní září v Česku bylo nejteplejší od roku 1961. V průměru bylo 16,5 stupně Celsia – o 3,5 stupně více, než je normál z let 1991 až 2020. Celosvětově bylo září podle evropského programu pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus nejteplejší v historii měření.