Říjen meteorology překvapil tím, jak průměrný byl

V době, kdy přibývá popisů extrémních jevů počasí a rekordních teplot, téměř zapadla zpráva, že Česko má za sebou teplotně docela normální říjen. Jeho hodnoty se podle klimatického zpracování přiblížily na jednu desetinu k normálu let 1981 až 2010 a z mapy odchylek je vidět, že zatímco západ Česka byl chladnější, východ zase teplejší.

Teplotně byl sice říjen průměrný, ale zato byl mimořádně slunečný. Slunce nasvítilo na jižní Moravě i víc než dvě stě hodin, takže moravské hrozny dostaly na poslední chvíli bohatý přísun slunečních paprsků. Výrazně nad průměrem byly ovšem všechny kraje v Česku, a nepřekvapí proto, že z hlediska srážek šlo naopak o podnormální měsíc.

Odchylka od normálu
Zdroj: ČT24
Říjen byl průměrný
Zdroj: ČT24

Z pohledu celé zeměkoule byl tento říjen čtvrtý nejteplejší od roku 1980. Je tedy vidět, že zdaleka ne všechny oblasti planety musejí mít v mimořádně teplém měsíci vysoké teploty. Na obrázku kontinentů (viz níže) pak vynikají Severní Amerika a Sibiř, kde teplota dosáhla hodnot o 4,5 stupně Celsia vyšších, než je dlouhodobý průměr. Právě kvůli tomu se říjen na severní polokouli zapsal jako nejteplejší říjen v historii měření.

Odchylka od normálu
Zdroj: ČT24

Také rok 2021 jako takový má být jedním z deseti nejteplejších let v historii měření. Světová meteorologická organizace a Národní úřad pro atmosféru a oceán (USA) ukázaly, že prvních deset měsíců letošního roku se zatím zařazuje mezi deset nejteplejších roků – a teplotní trend je možná ještě důležitější než konkrétní pořadí jednotlivých let. Naznačuje jednoznačně stoupající tendenci.

Vývoj teplot
Zdroj: NOAA

Nabízí se tedy otázka, zda nás ještě čeká další oteplování klimatu planety a jak velké. Při Klimatické konferenci OSN v Glasgow se často skloňovaly různé hranice zvýšení teploty o 1,5 i o 2 stupně Celsia. Jak se různé možnosti projeví v různých částech zeměkoule, si může každý otestovat na stránce, která obsahuje interaktivní atlas IPCC.

Říjen byl slunečný
Zdroj: ČT24