Duben byl výjimečně chladný. Příliš se neoteplí ani na začátku května

Dubnové počasí je letos mimořádně studené. Podle předběžných odhadů bude letošní duben patřit mezi pět nejchladnějších od roku 1961, příroda je tak o tři týdny zpátky oproti kalendáři. Za prvním májovým polibkem pod rozkvetlou třešní tak letos můžeme jen v nížinách či středních polohách. A Filipojakubská noc bez deště? Na tu je naděje spíš na severu než na jihu Česka.

Před rokem byla příroda na konci dubna o týden napřed, letos je asi o tři týdny pozadu – tak výrazně se projevují dubnové většinou podprůměrné teploty. Vývoj vegetace v uplynulém týdnu příliš nepokročil. Přesto v nižších polohách jižní Moravy už kvete slivoň trnka a na osluněných a chráněných místech už kvetou také meruňky, broskvoně a rané odrůdy třešní. Pomalu se otevírají i pupeny vinné révy. Oproti minulým rokům ale nastupuje jaro velmi pozvolna.

Kvetení třešní
Zdroj: ČT24

Zatímco vloni Češi za prvním májovým polibkem pod rozkvetlou třešeň museli vyrazit na hory, letos kvete jen v nížinách a středních polohách.

Letošní rok je v tomto ohledu opravdu výjimečný. Podle statistik se za posledních 30 let posunul začátek kvetení třešně o 10 až 14 dní dopředu. A často se stávalo, že v nížinách odkvetly ještě před prvním májem. Jen na horách tak byla jistota, že budou ještě před odkvětem. V nížinách to bylo 50 na 50.

Fenologický vertikální gradient, tedy zpoždění vegetace s rostoucí nadmořskou výškou, činí asi tři dny na 100 metrech. Tedy například rozkvete-li třešeň ve výšce 300 metrů nad mořem 20. dubna, v 1000 metrech to bude o tři týdny později. Mimochodem, právě třešeň je nejvýš položeným ovocným stromem v Krkonoších. V Modrém dole roste v nadmořské výšce 1 020 metrů.

Průměrná teplota letošního dubna vychází zatím klimatologům na 5,1 °C. A to je o 2,8 °C míň, než ukazuje nový normál let 1981 až 2010. Pokud se údaj potvrdí po sečtení měření z kompletní sítě stanic v Česku, vypadá to, že duben zůstane čtvrtým až pátým nejchladnějším od roku 1961. Přitom podobně chladno bylo naposledy v roce 1997. A naopak nejteplejší, s odchylkou +4,8 °C, byl duben v roce 2018.

Dubnové počasí
Zdroj: ČT24

V pátek, tedy na Filipojakubskou noc, je potřeba počítat s teplotami na západě Čech jen kolem 9 °C, na jihu Moravy by mohlo být až 15 °C. Ale právě na jihu Česka je taky pravděpodobnější, že během první poloviny noci začne pršet.

Filipojakubská noc
Zdroj: ČT24



Relativně deštivý bude taky víkend, a to především v sobotu, hlavně na jihozápadě Čech. Maxima budou kolem 15 °C, jen na jihovýchodě až 19 °C. V neděli se rozfouká a vítr a postupně se začne ochlazovat. V Čechách bude už jen 8 až 13 °C, na Moravě ještě až 15 °C. A hlavně bude pršet, ojediněle i vydatně. Spadnout může až 40 milimetrů.

Výhled na víkend
Zdroj: ČT24


Chladný vzduch k nám kolem tlakové níže Christain bude proudit ještě začátkem příštího týdne. Jakmile se ale v noci vyjasní, můžou se znovu objevit i přízemní mrazy. V úterý se pod nulu dostanou teploty i ve dvou metrech nad zemí. Ve druhé polovině prvního květnového týdne nás sice čeká víc oblačnosti, ale taky vyšší teploty – už bez přízemních mrazů. Maxima se postupně budou dostávat k průměru nebo i lehce nad normál.

Výhled na týden
Zdroj: ČT24