Dillí kvůli smogu zavřelo základní školy na další týden

Indická metropole Dillí kvůli nepolevujícímu znečištění ovzduší o týden prodloužila uzavření základních škol. Děti se do nich nevrátí před 10. listopadem. Vedení středních škol si může samo zvolit, zda upřednostní distanční výuku nebo zůstane u prezenční, napsala agentura AFP.

Dillí patří k městům s nejhorším ovzduším na světě, situace se navíc vždy na podzim ještě zhorší. Znečištění v hlavním městě způsobují především automobily a průmyslové emise, ale i prach ze stavenišť a dým vznikající při spalování odpadků a zbytků zemědělských plodin na polích v sousedních státech. Smog tu má podle AFP každoročně na svědomí statisíce předčasných úmrtí.

Podle listu Hindustan Times vyhlásily úřady pro základní školy v indickém hlavním městě volno tento týden, nyní oznámily jeho prodloužení.

Dillí s 30 miliony obyvatel bylo v neděli podle ukazatelů specializované společnosti IQAir nejznečištěnějším městem na světě. Hladina mikročástic v ovzduší, které jsou tak malé, že mohou proniknout do krve, dosáhla téměř dvacetinásobku maximální úrovně stanovené Světovou zdravotnickou organizací. V první desítce světových měst s nejhorší kvalitou vzduchu výrazně převažují ta asijská, na devátém a desátém místě jsou americká města Chicago a Detroit.

V pondělí se má v Dillí hrát kriketový zápas mistrovství světa mezi týmy Srí Lanky a Bangladéše. Ani jeden z národních týmů ale v posledních dnech netrénoval kvůli obavám o zdraví svých hráčů kvůli smogu, píše AFP.