Česko zasáhly silné bouřky. Na jihu země připravily o proud dvacet tisíc domácností

Zprávy ve 23: Česko zasáhly silné bouřky (zdroj: ČT24)

Velmi silné bouřky, které zasáhly Česko, způsobily problémy na jihu země. Pokračovaly do Brna a na Olomoucko. Na jihu Čech se ocitlo dvacet tisíc domácností bez proudu. Silný vítr a pád stromů omezily provoz na železnici. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí (vyjma Ústecka a Karlovarska) postupně na celém území i lokální povodně. Hladiny mohou stoupat v noci na neděli v pásu táhnoucím se od Šumavy přes Českomoravskou vrchovinu k Jeseníkům.

„Velmi silný konvektivní systém – bow echo – postupuje Jihočeským krajem. Provází ho na čele nárazy až kolem 25 metrů za sekundu a intenzivní srážky (stanice Plechý za hodinu přes 60 milimetrů srážek),“ napsal ČHMÚ po osmé večer na síti X, dříve Twitteru.

Jihočeští hasiši k desáté hodině večer informovali o pěti stech výjezdech. Nejčastěji šlo o čerpání vody, čištění kanálů a odstraňování popadaných větví. „Přibližně 300 událostí jsme měli na Českobudějovicku. Bouřka území Jihočeského kraje již pravděpodobně opustila. Události na naše operační středisko již nepřichází v takovém množství jako za poslední dvě hodiny,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů v deset večer.

V Českých Budějovicích a Českém Krumlově byly kvůli vodě neprůjezdné některé silnice. Vodní laguna se vytvořila pod viadukty na Rudolfovské třídě a Generála Píky. Podobná situace byla i v Českém Krumlově na Chvalšinské třídě. Policie varovala, aby lidé vodou nezkoušeli projíždět.

Komplikace na železnici

Větev spadla na autobus v Loučovicích na Českokrumlovsku, nikdo nebyl zraněn. Kvůli následkům silného větru nejezdí vlaky na trasách České Budějovice – Rybník, České Budějovice – Veselí nad Lužnicí, Tábor – Pelhřimov nebo Jarošov nad Nežárkou – Jindřichův Hradec. Na některých úsecích leží na trati popadané stromy, jinde bouřka porouchala trakční vedení. „Stromy v kolejišti nebo na trati zastavily vlaky mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem, a také mezi Černým Křížem a Novou Pecí,“ informoval mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

„Na silnicích zůstávají ležet velké kusy stromů, větví. Na hlavním železničním koridoru mezi Českými Budějovicemi a Prahou se zpožďují vlaky kvůli zatopeným výhybkám. Tam železničáři společně s hasiči odčerpávají vodu – konkrétně u železniční stanice Hluboká nad Vltavou-Zámostí,“ popsala situaci na jihu Čech redaktorka ČT Edita Kadlecová.

Počasí způsobilo i výpadky proudu – podle mluvčího společnosti E.ON Romana Šperňáka hlavně na jihu Čech. „První výpadky dodávek elektrické energie jsme začali evidovat někdy před osmou hodinou večerní. Tím, jak se ta bouřková fronta posouvá dále na východ, docházelo k dalším poruchám,“ uvedl. K půl desáté večer E.ON evidoval asi 35 poruch na vedení vysokého napětí. „Poruchy se kumulují hlavně v okresech Český Krumlov, České Budějovice a na Jindřichohradecku,“ doplnil mluvčí. Četné poruchy na elektrickém napětí hlásí na jihu Čech distributor energie EG.D.

Energetici i železničáři se snaží závady průběžně odstraňovat. Na některých místech to ale zatím z bezpečnostních důvodů není možné.

Silné bouřky pokračovaly do Brna. „Aktuálně k 23:30 evidujeme celkem šedesát událostí. Řešíme popadané stromy, čerpání vody a utržené části střechy. Nejvíce jich stále převažuje na Vyškovsku, kde jich evidujeme třicet zásahů,“ napsali na síti X jihomoravští hasiči.

Intenzivní srážky i velké kroupy

„Potenciál velmi nebezpečných bouří je dnes (v sobotu) večer a v noci opravdu velmi vysoký. V Bavorsku se nachází již velmi silné supercely postupující k našemu území,“ upozornili už vpodvečer meteorologové. „Potenciál všech nebezpečných jevů, od velkých krup, přes intenzivní srážky až po nárazy větru – ty zejména pak v případě, že se systém zformuje do bow echa v pozdějších hodinách – je velmi vysoký,“ dodali.

Ve většině zasažených regionů očekává ČHMÚ výskyt velmi silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami kolem padesáti milimetrů, v opakovaných bouřkách i přes sedmdesát milimetrů, kroupami i přes tři centimetry a nárazy větru kolem devadesáti kilometrů za hodinu.

„Zpočátku ve večerních hodinách meteorologové nevyloučili ani vznik tornáda. Přestože tuto možnost označují za velmi nízkou,“ uvedl redaktor ČT Martin Laštůvka.

Po vydatnějších srážkách budou stoupat hladiny řek, v zasažené oblasti v pásu táhnoucím se z jižních Čech přes Českomoravskou vrchovinu po severní horské oblasti by mohly překročit první stupeň povodňové aktivity a na menších tocích především v Jeseníkách ojediněle i druhý stupeň povodňové aktivity.

Výstraha
Zdroj: ČHMÚ

Hasiči kvůli bouřkám vyjížděli už dopoledne

Bouřky zasáhly část země už v sobotu dopoledne. „Přes východní polovinu Moravy a Slezska postupují bouřky, které mohou být ojediněle s přívalovým deštěm kolem 30 milimetrů, nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu a kroupami přes dva centimetry,“ uvedl dopoledne ČHMÚ.

Kvůli bouřce, která v sobotu dopoledne přecházela ze Znojemska směrem na Brno a dále na severovýchod, museli na řadě míst zasahovat hasiči. Zaznamenali přes dvacet výjezdů, více než polovina jich byla v Brně, kde museli především odstraňovat popadané stromy a silné větve ze silnic a chodníků. V některých případech se jednalo o uvolnění odtoku pro vodu. Bouřka přinesla krátkodobě velmi intenzivní srážky i malé kroupy. 

Výjezdy k více než pěti desítkám událostí evidují v souvislosti s bouřkami hasiči ve Zlínském kraji, kde voda na několika místech zatopila silnice i sklepy a vítr polámal stromy. „Ve Valašských Kloboukách strom spadl na železniční trať,“ sdělil mluvčí tamních hasičů David Martinec.

Bouřky dopoledne zasáhly hlavně Vsetínsko, Uherskohradišťsko a Zlínsko. „Jednalo se převážně o čerpání vody ze sklepů nebo odstranění stromů,“ popsal Martinec. Ve Vsetíně-Rokytnici hasiči odklízeli strom, který spadl na dráty elektrického vedení. Jednotky hasičů se už podle Martince postupně vracejí zpět na své základny.

Moravskoslezský kraj bouřky zasáhly mezi jedenáctou dopoledne a jednou odpoledne. Pak problémy s počasím ustaly. „V souvislosti s deštěm a bouřkou jsme do 17:00 hodiny řešili téměř šedesát událostí, nejčastěji v okrese Frýdek-Místek. Většinou se jednalo o popadané stromy a polámané větve,“ řekl mluvčí tamních hasičů Lukáš Popp.

„Na Třinecku v obci Návsí zaplavila voda jednu z ulic. V nedalekém Nýdku srážkoměry naměřily osmdesát milimetrů dešťové vody,“ řekl Laštůvka.

Muže v Beskydech nedaleko obce Bílá na Frýdecko-Místecku krátce po poledni těžce zranil při bouřce zlomený strom. Utrpěl kritická poranění hrudníku, páteře a nohy. „Záchranáři jej vrtulníkem transportovali do ostravského traumatologického centra, a to v kritickém stavu,“ řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Události: Meteorologové varují před bouřkami. Ty se někde objevily už během dne (zdroj: ČT24)