Silné bouřky na východě Česka nepřežil jeden člověk

Česko zasáhly silné bouřky (zdroj: ČT24)

Moravu a Slezsko zasáhly ve středu večer velmi silné bouřky. V Českém Těšíně zabil podle hasičů padající strom člověka. Bouřky přerušily provoz na několika železničních tratích v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, srážely stromy a někde způsobovaly i problémy s dodávkami proudu. Doprava stojí i na státních hranicích v úseku Mikulovice–Glucholazy–Jindřichov ve Slezsku, důvodem je zaplavená trať v Polsku. Ve středu na východě republiky opět meteorologové naměřili tropické teploty nad třicet stupňů Celsia.

„Evidujeme jednu mrtvou osobu, bylo to po pádu stromu v Českém Těšíně,“ potvrdila mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Bližší informace neměla. Bouřky se podle ní vyskytly na území celého kraje. „Šlo to od Bruntálu přes Opavu, Ostravu a dále směr Třinec.“

Bouřky a vydatné deště se podle informací Českých drah (ČD) dotkly tratí mezi Ostravou a Opavou, Jeseníkem a Krnovem, Českým Těšínem a Frýdkem Místkem, komplikace pak zasáhly také trať mezi Ostravou, Havířovem a Českým Těšínem.

Doprava je omezená i na státních hranicích v úseku Mikulovice–Glucholazy–Jindřichov ve Slezsku, důvodem je zaplavená trať v Polsku. V místě je zavedena náhradní autobusová doprava. Kolem 23:30 zůstával podle mluvčího hasičů Správy železnic Martina Kavky problém v úseku Svinov–Opava, kde popadaly stromy na trakční vedení, zprovoznění předpokládá do čtvrtečních 12:00.

Situace se však zvolna uklidňuje, uvedl po jedenácté hodině večerní meteorolog ČHMÚ Marjan Sandev. „Máme ještě nějaké slabé srážky na severovýchodě území, kde je ještě zvětšená oblačnost, ovšem musíme říct, že situace je daleko klidnější než ještě před pár hodinami,“ pokračoval. V noci již meteorologové bouřky neočkávali.

Podle redaktorky ČT Kateřiny Gerykové se hasiči na Opavsku a Bruntálsku od večerní osmé hodiny, kdy bouřka dorazila, nezastavili. „V Moravskoslezském kraji vyjížděli ke zhruba šesti stovkám případů, jednalo se zejména (…) o čerpání vody ze sklepů, o likvidaci popadaných stromů,“ upřesnila. Voda také zaplavila několik silnic. Uzavřená je například i silnice z Opavy na Petřvald, kde strom porušil trakční vedení tramvajové trati.

Omezená byla také městská hromadná doprava v Ostravě, deset linek muselo změnit své trasy.

Bouře se prohnala také ostravskou zoo, kde vyvrátila stromy, vytopila budovy nebo poničila chodníky a oplocení. Je možné, že se ve čtvrtek ráno z bezpečnostních důvodů neotevře, uvedli na Facebooku zástupci zoo. Další informace prý budou poskytovat právě na sociálních sítích.

„Jednotka hasičů Správy železnic z Ostravy zasahuje u událostí vzniklých vlivem vydatného deště: větve a stromy zasahující do trati a zaplavená světla nádraží Ostrava Střed. Situaci zhoršuje výpadek napájení trakčního vedení ze strany ČEZ a nesjízdnost silničních komunikací,“ oznámil mluvčí hasičů Správy železnic (SŽ) Martin Kavka.

Kavka později uvedl, že situace by se měla uklidňovat zprvu na Olomoucku.

Podle mluvčího společnosti ČEZ pro severní Moravu Vladislava Sobola postupně probíhají práce na obnovách dodávek. Po půlnoci ze středy na čtvrtek byly podle něj v terénu všechny poruchové čety. Pracovaly hlavně na Ostravsku, Opavsku a Karvinsku. Postupně se prý daří odstraňovat poruchy na Frýdeckomístecku, kde vichřice opustila území Česka.

Informaci o konkrétním počtu domácností bez proudu však neuvedl. Poruchy jsou podle něj na vysokém i nízkém napětí. Lidem doporučil vedle volání na vytíženou poruchovou linku využívat aplikaci Bez šťávy.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) krátce po 20:30 informoval, že velmi silné bouřky se přesunují z Olomouckého kraje do Moravskoslezského kraje. „Lze očekávat nárazy větru kolem 75 km/h, kroupy okolo tří centimetrů a přívalové srážky,“ uvedli meteorologové. Odpoledne na Facebooku upozornili na výskyt supercely na Svitavsku s postupem na Olomoucko. Výstraha před velmi silnými bouřkami platí do půlnoci.

Extrémní teploty

Tropické počasí ve středu podle výstrahy ČHMÚ panovalo na většině území Moravy a Slezska, teploty tam vyšplhaly až na 33 stupňů.

Vysoké teploty zažilo Česko i v noci. Teplotní minima se podle meteorologů nejčastěji pohybovala mezi 14 až 19 stupni Celsia. Z grafů vývoje teplot na automatických měřicích stanicích zveřejňovaných na webu ČHMÚ vyplývá, že pod dvacet stupňů Celsia teplota v noci neklesla také například na pražském Karlově nebo v brněnských Tuřanech. Noc na středu byla v Česku tak letos poprvé tropická.

90′ ČT24: Varování před bouřkami (zdroj: ČT24)

Víkendové ochlazení

„Ve čtvrtek se maximální teploty budou pohybovat kolem letních 25 stupňů, ale v pátek znovu zesílí příliv teplého vzduchu od jihu a maxima se znovu dostanou i nad 30 stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové.

O víkendu se ochladí. „Sobota by měla být přes den poměrně slunečná, ale hodně deštivá bude noc na sobotu a sobotní ráno, pak také sobotní večer, kdy by mělo opět od západu mraků přibývat. Teploty vystoupí na 23 až 27 stupňů, v noci bude teplo – 19 až 15 stupňů, na západě až třináct. Neděle bude docela deštivá, pršet by mělo na většině území,“ uvedla meteoroložka ČT Marie Odstrčilová. Odpolední teploty by měly být jen kolem dvaceti stupňů.

Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)