Žantovský: Corbyn je marxista. Hlasy může dostat od mladých voličů

Snahy o vypsání nového referenda ohledně vystoupení Británie z EU už mezi Brity příliš nerezonují. Podle bývalého velvyslance ve Velké Británii a ředitele Knihovny Václava Havla Michaela Žantovského je to jeden z důvodů, proč ve Skotsku možná obsadí některé okrsky konzervativní strana. Poslední průzkumy sice potvrzují očekávané vítězství konzervativců premiérky Theresy Mayové, roli ale ještě mohou sehrát mladí voliči. Řada z nich podle Žantovského slyší na antiglobalizační rétoriku šéfa labouristů Jeremyho Corbyna. Bývalý velvyslanec to uvedl v Interview ČT24.

Mayová a její konzervativci jsou favority současných voleb. Podle některých průzkumů ale strana nemusí v parlamentu získat potřebnou většinu. „Theresa Mayová není nijak vzrušující politička, ale je seriózní a předvídatelná. Co se týče razantní vize, která by ukázala cestu vpřed pro Británii, tam zatím pokulhává,“ řekl Žantovský.

V Británii přitom podle něj nyní panuje nejistota ohledně samostatné cesty po vystoupení z Evropské unie, nejistota kolem demografického vývoje i kolem migrace.

„Británie je populačně jedna z nejrychleji rostoucích zemí v Evropě, a to právě díky migraci. Brzy bude druhou nejlidnatější zemí po Německu. To bude faktor, který bude hrát roli v současných volbách,“ domnívá se bývalý velvyslanec.

Žantovský: Snaha o nové referendum o brexitu už mezi Brity příliš nerezonuje (zdroj: ČT24)

Svou roli tak mohou sehrát i mladí voliči, kterých se do současných voleb zaregistrovalo téměř o dva miliony více než v těch předchozích. Jejich hlasy může získat především šéf labouristů Jeremy Corbyn, který si od některých médií a politiků vysloužil přezdívku marxista.

„Co se týče jeho minulých prohlášení a intelektuálních tíhnutí, on asi opravdu marxista je. V kampani se poprvé po dlouhé době hlásí za labouristickou stranu k znárodňování. To je hodně levicový prvek, který labouristé v době Tonyho Blaira neznali a ani nechtěli znát. Pokud ale máme být spravedliví, tak s výjimkou vody jsou pošta a železnice ve velice tržní České republice také stále ještě v rukou státu,“ uvedl Žantovský.

Voliče tím ale podle něj labouristé příliš neztratí. „Tradiční voliči, až na nejpravicovější křídlo, nemají moc kam jinam jít. Liberálně-demokratická strana, která představovala určitou alternativu, se zdá být na jednom z nejnižších bodů své popularity. Ke konzervativcům většina labouristů jít nechce,“ podotkl.

Corbynovi tak podle Žantovského mohou přinést hlasy noví mladí voliči: „Antiglobalizační rétorika proti velkým společenských rozdílům má u mladé generace určitou ozvěnu, a toho Corbyn využívá.“

Voliči považují brexit za vyřízenou věc

Liberální demokraté ztratili podporu i tím, že se jako jediní nesmířili s brexitem. Ve volebním programu navrhují nové referendum včetně možnosti vrátit se do Evropské unie: „Jak ale ukazují volební preference, tak to je něco, co příliš mezi britskými voliči nerezonuje. Brexit považují za vyřízenou věc, i když stále zůstává otázka, za jakých podmínek a jakou cenu za to Británie a Evropa zaplatí.“

O nové referendum ohledně brexitu se snaží i skotská premiérka Nicola Sturgeonová. „Její volání se ale všeobecně považuje za chybu. Ve skotském voličstvu nemá v tuto chvíli příliš velkou podporu. Dokonce se zdá, že by některé volební okrsky za Skotsko mohla obsadit konzervativní strana, což v předchozích obdobích s jedinou výjimkou neexistovalo,“ poznamenal Žantovský.

Volební místnosti se v Británii uzavřou ve čtvrtek 8. června ve 23:00 SELČ. Průběžné výsledky včetně ON-LINE reportáže nabídne Speciál webu ČT24.