Podle průzkumů zřejmě konzervativci v britských volbách labouristy porazí. Ale o kolik?

Události: Britové volí do Dolní sněmovny. Čeká se vítězství vládních konzervativců (zdroj: ČT24)

Ve Spojeném království se otevřely volební místnosti. Britové v předčasných volbách rozhodují o složení parlamentu. Poslední průzkumy veřejného mínění potvrzují očekávané vítězství konzervativců premiérky Theresy Mayové. Rozptyl ve výsledcích je ale tak velký, že není jasné, zda vládní strana udrží nadpoloviční většinu v parlamentu. K té potřebuje získat alespoň 326 křesel. Britské průzkumy z posledních let jsou však problematické - oproti skutečným výsledkům se totiž poněkud rozcházely.

Podle posledního průzkumu agentury YouGov konzervativci sice nad hlavními rivaly, tedy labouristy, vyhrají, ale v 650místné sněmovně nemají získat většinu. Údajně by měli obdržet 42 procent hlasů, což by jim mělo zajistit jen 302 křesel. Nyní jich mají 330. Labouristé by měli získat 38 procent hlasů a tím pádem 269 poslaneckých mandátů.

I přes zisky, které labouristi posbírali, je pořád nejpravděpodobnější, že Theresa Mayová a konzervativci vyhrají a ona se stane ministerskou předsedkyní. Je tu ovšem otázka, jakou budou mít většinu. Je nepravděpodobné, že bude trojciferná, jak si přála a čekalo se to na začátku kampaně. Myslím, že pravděpodobná je pouze mírná většina. Neznamená to ovšem, že je nemožné, aby z voleb vzešel parlament bez potřebné většiny pro sestavení vlády.
Joe Twyman
šéf politického výzkumu agentury YouGov

Další průzkum agentury ICM pro deník The Guardian naopak tvrdí, že vládní strana si většinu v parlamentu udrží, a to s rozdílem 12 procentních bodů před levicovou opozicí. V této anketě provedené po víkendovém teroristickém útoku v Londýně získávají konzervativci 46 procent hlasů, tedy o jeden bod více než minule, a labouristé 34 procent. Vítězové by tak měli mít většinu 373 křesel, zatímco největší poražená strana 199 mandátů.

I v průběhu středy v pořadí třetí zveřejněný průzkum agentury ComRes slibuje velký rozdíl, a to desetibodový mezi konzervativci (44 procent) a labouristy (34 procent). V Dolní sněmovně by měli poslanci Mayové obsadit 362 míst a labourističtí zákonodárci 212 křesel, napsal web listu The Independent.

Zprvu jasné průzkumy, které dávaly konzervativcům náskok 15 až 20 procentních bodů, avšak v posledních týdnech začaly předpovídat těsnější výhru toryů. V jedné z posledních anket konzervativci měli dokonce získat jen o pouhý jeden procentní bod více než opoziční levice.

Průzkumy v průměrů ukazují, že si konzervativci polepší o 7 procentních bodů a premiérka Mayová by získala až 50 poslaneckých křesel oproti stavu před volbami. Tím by splnila svůj závazek, se kterým předčasné volby vyvolala: získala by silnější mandát.

Důležitou roli v boji o vedení země sehrají také skotští nacionalisté - podle průzkumů je takřka jisté, že ve své domovině uspějí. A každé křeslo získané stranou Nicoly Sturgeonové ohrožuje případnou povolební většinu konzervativců.

Británie má většinový volební systém a je rozdělena na 650 obvodů, z nichž v každém se vybírá jediný poslanec. Pozornost stranických lídrů se proto v posledních dnech kampaně soustředila na obvody, které byly v minulých volbách vyrovnané a mohou být klíčem k volebnímu úspěchu.

V popředí obav voličů je náš vztah s Evropou. Až poté je to terorismus a bezpečnost, imigrace, ekonomika, všechny obvyklé věci. Je to brexit, který tentokrát všechno zastiňuje.
Joe Twyman
šéf politického výzkumu agentury YouGov

Klíčovým tématem voleb je i přes teroristické útoky vyjednávání o brexitu.  „Když se zeptáte lidí, co je nyní nejdůležitější téma pro naši zemi, tak i přes dva teroristické útoky, které jsme měli v průběhu kampaně, je to pořád britské členství v EU,“ uvedl šéf politického výzkumu agentury YouGov Joe Twyman. 

S ohledem na nedávné teroristické útoky dohlíží na volby zvýšené množství policistů, žádné incidenty však zatím nejsou hlášeny.

Mayová a Corbyn požádali na sítích o volební podporu a odvolili

Na sociálních sítích požádali Mayová a Corbyn o podporu ve volbách. „Pokud věříte v Británii a v to, že naše nejlepší dny jsou před námi, dejte mi podporu, abych mohla Británii vést,“ vzkázala Mayová voličům na twitteru a facebooku. „Dnes je to na vás,“ upozornila s tím, že potřebuje silnější mandát k vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie. Podle ní jen tak se jí podaří dosáhnout s Bruselem dohody, která bude pro Londýn výhodná.

„S vaší podporou můžeme vybudovat opravdu globální Británii, vytvářet nové vztahy se starými přáteli a novými spojenci po celém světě a působit jako největší zastánce volného obchodu, jakým již jsme,“ dodala Mayová, která dopoledne odvolila v doprovodu manžela v hrabství Berkshire na jihovýchodě Anglie.

Corbyn se obrátil na voliče přes twitter a prostřednictvím krátkého videoposelství. „Toto je náš den. Náš čas. Naše šance,“ napsal šéf hlavní opoziční strany s příslibem, že volba labouristů povede k přeměně Británie v zemi, která bude sloužit většině, a ne jen omezené menšině.

„Nedovolte nikomu, aby tvrdil, že na tomto dni nezáleží,“ řekl Corbyn s poukazem na to, že ekonomické a sociální neduhy v zemi nepřišly náhodou, ale vinou rozhodnutí vládnoucích konzervativců. Slíbil, že labouristé v případě vítězství budou investovat do lidí a skoncují s privatizací britského zdravotnictví. Corbyn odvolil dopoledne na severu Londýna.

Jako první z významných politiků šla k volební urně skotská premiérka Nicola Sturgeonová, u jejíchž skotských nacionalistů se předpokládá, že vyhrají skoro všechna křesla vyhrazená pro Skotsko. Sturgeonová, která odvolila v Glasgow, požaduje na britské vládě možnost vypsat nové referendum o nezávislosti Skotska dřív, než Británie vystoupí z EU.

Experti: Nepovedená kampaň Mayové

Britská premiérka ztratila téměř celý náskok před lídrem labouristů Jeremym Corbynem kvůli nepovedené kampani, v níž příliš málo a nekonkrétně mluvila o svém hlavním tématu, kterým je brexit. Pokud by ve volbách nevyhrála přesvědčivě, může to znamenat její konec v čele konzervativců. Myslí si to britští političtí analytici.

Velká Británie vpředvečer parlamentních voleb (zdroj: ČT24)

„Ve chvíli, kdy se volební kampaň začala točit kromě brexitu okolo dalších témat, logicky to znamenalo přesun na území, v němž je Mayová slabší a Corbyn silnější,“ vidí zásadní posun kampaně profesor Thomas Leeper z londýnské univerzity LSE. Tím, že levicový lídr dokázal voliče přesvědčit o tom, že Mayová na rozdíl od něj nehodlá investovat peníze do zdravotnictví a sociální péče, získal podle expertů zpět středové voliče, kteří dříve kvůli antipatiím k jeho osobě byli ochotni podpořit premiérku.

Klíčové rozdíly jsou, že labouristická strana si přeje mít mnohem, nesnáším to slovo, ale jaksi měkčí brexit. Víte, s přístupem na evropský jednotný trh, flexibilnější přístup k dalším zemím. Zatímco konzervativci signalizují mnohem tvrdší přístup. V otázkách, jako jednotný trh, volný pohyb osob, atd. To jsou rozdíly mezi našimi dvěma stranami. Nakonec, kdokoliv vyhraje, bude muset vyjednat co nejlepší dohodu.
Claude Moraes
labouristický europoslanec

Mayová se navíc neukázala příliš silná ani v debatách o odchodu z EU, o němž voličům neřekla podrobnosti, které si většina z nich přeje slyšet. „Podle mě žádnou strategii pro brexit nemá a můžeme se dočkat toho, že po odchodu z EU nebude žádná dohoda. Zatím jsme neviděli nic, co by napovídalo, že nějaká strategie existuje,“ soudí odborník na vztahy Británie a EU John Ryan.

Ačkoliv je hlavním tématem britských voleb brexit, předvolebním tématem byla i bezpečnost, a to ve stínu posledních tří teroristických útoků. „Zdálo by se, že toto téma nahraje Mayové, ale není to tak. Když byla Mayová ministryní pro místní bezpečnost, snížila počet policistů o 21 tisíc. Británie měla propracovaný systém lokální policie, kdy každý znal svého strážníka a ten mohl díky důvěře okolí mít i informace, které se k bezpečnostním složkám nedostaly,“ vysvětlil vedoucí Centra bezpečnostních studií Metropolitní univerzity Praha Oldřich Bureš.

Téma bezpečnosti Mayové tolik nepomohlo, před lety propouštěla policisty (zdroj: ČT24)

Premiérce nepomohl ani fakt, že odmítla účast v televizní debatě, a tím se
vystavila snadné kritice od politické konkurence. Politologové se shodují, že
její kampaň byla výrazně slabší a méně důvěryhodná než kampaň Corbynova. Lídr labouristů podle nich zdramatizoval volební souboj tím, že získal zpět část bývalých voličů levice, kteří v posledních několika letech změnili preference.

Britské volby do Dolní sněmovny parlamentu
Zdroj: ČT24

„V podstatě jen přesvědčil jádro svých voličů, že by byl důvěryhodným premiérem, nepřetáhl však dost konzervativních voličů,“ podotkl Leeper.

Podle politologa Bořivoje Hnízda z Metropolitní univerzity Praha působila Mayová v kampani jako vystrašený student, navíc zdůrazňovala nepopulární témata. „To jí hodně uškodilo, před čtyřmi týdny mohla získat až 400 mandátů, dnes bude úspěch, pokud dosáhne na 360,“ tvrdí Hnízdo.

„Mayová udělala fatální chybu, když jako volební téma přinesla takzvanou dementní daň, podle které by měli penzisté hradit část svého sociálního a zdravotního pojištění ze své nemovitosti, to vyvolalo vlnu nevole. Nahrála tím Corbynovi,“ myslí si Johana Kudrnová z Institutu mezinárodních studií FSV UK. Poslední teroristický útok přišel podle Kudrnové příliš pozdě na to, aby mohl změnit téma předvolební kampaně.

Corbynovy šance na post ministerského předsedy jsou mizivé

Šance Corbyna na premiérské křeslo proto vidí experti přes jeho mohutný finiš jako mizivé. Některé výzkumné agentury sice tvrdí, že by konzervativci nemuseli získat většinu k sestavení jednobarevné vlády, není však jisté, jaký zisk budou mít skotští nacionalisté (SNP), kteří by mohli podpořit menšinovou vládu labouristů. SNP podle průzkumů ztrácí část voličů ve prospěch skotských konzervativců a může si proti posledním volbám pohoršit, což může oslabit snahy o nové referendum o nezávislosti.

Politolog Hnízdo: Rozhodující postava je Corbyn (zdroj: ČT24)

Pro mnoho Britů je ale osoba Corbyna nevolitelná. „Corbyn působí dobře na studenty a mladé lidi, kteří si nepamatují jeho vystupování v 70. a 80. letech. Není to velký zastánce Evropské unie, je kritický i vůči NATO a překvapivě sdílí některé názory s Donaldem Trumpem. Jeho postava je rozhodující, záleží, zda si volič řekne, že ho chce v Downing Street, nebo nechce,“ řekl politolog Hnízdo.

Přesto představoval Corbyn v kampani pro některé voliče charismatického lídra. „Corbyn působil, že si kampaň vyloženě užívá. Dal lidem naději, i když je otázka, nakolik by se jeho plány podařilo uvést do praxe. Volby jsou vždy o nějaké naději, vizi, změně a tohle lidé Corbynovi věřili, je autentický,“ dodala Kudrnová.

Mnoho lidí mi v posledních dnech řeklo, že pokud Jeremy Corbyn vyhraje, tak rozprodají svůj majetek, zabalí si a opustí Spojené království. Musím říct, že to samé bych zvažoval i já sám, jakožto patriot, který jsem. Je to upřímně docela příšerná představa. Potřebujeme silnou vládu ve Spojeném království, která povede tato velmi citlivá vyjednávání. Corbyn si myslí, že bychom se měli zbavit našeho jaderného odstrašení. Opakovaně řekl, že si nemyslí, že bychom se měli rozhodnout pro vojenský zásah v celé šíři možných případů. Myslím, že by byl slabým vůdcem. Někdo, kdo není správným mužem, co by naši zemi vedl v těchto důležitých časech.
John Procter
konzervativní europoslanec

Zatímco šéf labouristů, který chce po volbách v čele strany pokračovat, bez
ohledu na výsledek voleb posílil svou vnitrostranickou pozici proti stavu před začátkem kampaně, premiérka, která volby vypsala, aby získala silnější mandát, může na své rozhodnutí paradoxně doplatit.

Pro Mayovou totiž může podle expertů i nevýrazné vítězství znamenat porážku, pokud například nezíská ani většinu 330 z 650 parlamentních křesel, kterou zdědila po předchozím premiérovi Davidu Cameronovi. „Může to pro ni mít vážné důsledky a znamenat, že premiérem bude někdo jiný z konzervativců,“ dodává Ryan.

Volební místnosti se otevřely v 8:00 a uzavřou se ve 23:00 našeho času.