Přemluv Zelenku, Issovou a Mádla

Tak nám zase jednou umělci rozčeřili ten náš český stojatý rybníček. Když jsem klip Přemluv bábu a dědu viděla poprvé, docela mě to pobavilo. Za břicho jsem se sice nepopadala, ale aktivita tvůrčího týmu mi byla sympatická. V současné společenské situaci, kdy to skutečně vypadá, že lépe už bylo, jsem snahu o zčeření lhostejných vod přivítala. Jaké vlnobití ale nastane, mě opravdu nenapadlo.

To, že se zvednou hlasy, které budou upozorňovat na dehonestaci starých lidí, se dalo očekávat. Myslím si, že i tvůrci byli přesvědčeni, že takové výtky odrazí odkazem na uměleckou licenci a nadsázku, na snahu vyprovokovat k přemýšlení a k nějaké aktivitě, byť tvrdou formou. I já osobně jsem následující rozhovory a vysvětlování zúčastněných brala jako součást zamýšlené akce, která vyvolává reakci. Ovšem až do chvíle, kdy jsem se názorově střetla se svým mladým kolegou.

V našem malém pracovním kolektivu díky klipu došlo k absurdní situaci. Můj mladý kolega byl až do hloubi své duše zhnusen vším, co Martha Issová a Jiří Mádl říkali a předváděli. Klip považoval za nejhorší a nejsprostší věc, kterou kdy viděl. „Jestliže se něco takového může u nás natočit a vysílat, pak tady nechci žít,“ rozhořčeně vykřikoval. Co ho ale asi nejvíc vytočilo, byla reakce nás, starších. Naše smířlivé řeči o umělecké nadsázce a záměrné provokaci vůbec nebral.

Redakce se rozdělila na dva nesmiřitelné tábory, ale jaksi naopak – mladý tvrdil, že si takoví nýmandi, smradi a neumětelové nemohou dovolit urážet staré lidi, žijící na venkově, staří oponovali, že mohou, protože to tak nemyslí a jde jim o úplně něco jiného…

A pak mi to došlo. Chvíli jsem to prozření zpracovávala, protože jsem nechtěla ustoupit od požadavku umělecké svobody a práva umělce na satiru a kritiku, ale nakonec jsem musela svému mladému kolegovi dát za pravdu. Klip Přemluv bábu je špatný. Je špatný protože se po jeho odvysílání nediskutuje o levici a pravici, ale o mladých a starých. Kvůli formě, zvolené nadsázce a uměleckému zpracování se prvotní záměr vyprovokovat lidi k přemýšlení o tom, koho volit, zasunul někam do naprosté tmy a na světlo boží vypochodoval generační problém, což zcela jistě cílem tvůrců nebylo. A proto je klip špatný, byť Issová s Mádlem mohou být spokojeni, že svým výkonem mnohé přesvědčili (včetně mého mladého kolegy), že to myslí smrtelně vážně. Zahráli to opravdu skvěle, až tak, že asi už těžko někdy někoho přesvědčí, že mají své stařečky rádi a proti cizím starouškům nemají ale vůbec, vůbec nic. Špatně uchopená idea se vždycky obrátí proti.

A tak nezbývá než vzkázat – přemluv Zelenku, Issovou a Mádla, ať natočí druhý díl, tentokrát o tom, jak stařečkové uráží mladé a přemlouvají tak národ, aby volil levici (nebo pravici? to záleží…) Hlavně ať je to vtipnější a jednoznačnější.

  • Přemluv bábu a dědu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1622/162135.jpg
  • Přemluv bábu a dědu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1622/162134.jpg