Google může opět mapovat české ulice

Praha - Společnost Google po více než roce získala od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) registraci pro další sběr a zpracování fotografií v rámci internetové mapové služby Street View. Musela kvůli tomu přistoupit na podmínky ochránců soukromí, například snížit mobilní stožáry s kamerou pořizující panoramatické snímky ulic.

Ochráncům soukromí vadilo, že kamery z výšky 2,7 metru zabíraly i prostor za ploty a za okny domácností. Úřad kvůli tomu prý dostal desítky stížností od lidí, jimž se nelíbilo, že je na snímcích na internetu vidět zařízení jejich bytů a zahrad, například i to, kolik párů bot jim leží na zápraží. Podle ÚOOÚ takové fotografie nesouvisí s deklarovaným účelem celé služby, tedy s poskytováním informací turistům. Společnost se proto zavázala snížit výšku stožáru, na kterém je kamera umístěna, přinejmenším o třicet centimetrů, uvedla mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.

Společnost Google Ireland Ltd., která registraci získala, také slíbila do 48 hodin od doručení posoudit žádost o rozostření některých fotografií. Před snímkováním má informovat příslušné obecní úřady i veřejnost v lokalitách, kde bude fotografování provádět. Při snímkování se má vyhnout budovám škol v době, kdy se před nimi srocují žáci.

ÚOOÚ povolil Googlu mapování ulic (zdroj: ČT24)

Úřad vedl s Googlem dokonce správní řízení kvůli mapování ulic v Praze. Speciální vozy, které pořizovaly snímky ulic, zároveň sbíraly i osobní informace a posílaly je po nezabezpečených bezdrátových sítích. Google se zavázal data smazat.

Google Street View zobrazuje na internetu vybrané lokality pomocí panoramatických fotografií. Služba je od loňska dostupná pro většinu Prahy a část D1, dále například pro část Brna, Českého Krumlova nebo Olomouce.