Východočeské divadlo vyrazilo Z postele do postele a získalo hlavní cenu festivalu komedií

Komedií roku byla během závěrečného večera 19. ročníku Grand festivalu smíchu vyhlášena hra Z postele do postele v podání domácího Východočeského divadla Pardubice. Za nejlepší ženský herecký výkon byla oceněna Kamila Trnková v rolích Edwarda a Betty v komedii Sedmé nebe pražského Divadla pod Palmovkou. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal Radek Valenta za výkony ve stejných úlohách.

Komedii Z postele do postele britského dramatika Alana Ayckbourna nastudoval v Pardubicích režisér Zdeněk Dušek. Hra se již dříve také stala inscenací roku pardubického divadla, když zvítězila v divácké anketě, nyní na festivalu získala cenu Komedie diváků.

Na scéně se ve veselohře střídají a potkávají čtyři partnerské páry ve třech bytech, potažmo ložnicích. Každá z postav si představuje, že stráví hezký večer, jenže děj se nakonec ubírá jinudy. Starší manželé se chystají na oslavu výročí svatby. Mladý pár připravuje vernisáž nového bytu a čeká na hosty. Jedna dvojice, která k nim míří na návštěvu, však právě zažívá manželskou krizi. Další z návštěvníků byl zase zamilovaný do hostitelky.

Východočeské divadlo získalo na festivalu nejvyšší ocenění i v minulosti. V roce 2008 bodovalo s komedií Bláznivé nůžky od Paula Pörtnera v režii Petra Novotného, v roce 2003 s hrou Ten, kdo utře nos od Georgese Feydeaua, kterou režírovala Lída Engelová.

Odborná porota přehlídky udělila i další ocenění. Cenu za nejlepší režii dostal David Drábek za komedii Klášterní ulice aneb To je vražda, hopsala!, s níž přijelo Klicperovo divadlo Hradec Králové. Představení získalo rovněž cenu odborné poroty.

Cena studentské poroty byla udělena hře Kazimíra Lupince Upokojenkyně v podání Městského divadla Zlín, Cena Genia smíchu 2019 pak Haně Burešové za mnohaletou dramaturgicko-režijní péči o čistotu komediálního žánru a nacházení adekvátního jevištního života nejrůznějších textů.