Vražedkyně Hepnarová jede na Berlinale. Ani ve snu! dodávají Češi

Jistou účast na filmovém festivalu Berlinale mají už dva české snímky. Drama Já, Olga Hepnarová je inspirované tragickým příběhem poslední popravené ženy na území Československa. Snímek pro mládež Ani ve snu! zavede diváky mezi parkouristy. Jedna z největších filmových přehlídek v Evropě začíná 11. února.

Drama o Olze Hepnarové bylo vybráno do sekce Panorama, kde Češi v předchozím ročníku promítli dokumentární příběh pedofila Danielův svět. Režiséři a scenáristé Tomáš Weinreb a Petr Kazda si vybrali méně kontroverzní téma – hrdinka jejich snímku, kterou ztvárnila polská herečka Michalina Olszańska, najela na začátku 70. let nákladním autem do lidí v centru Prahy, aby se pomstila společnosti. 

Ani ve snu! (2016, režie: Petr Oukropec)
Zdroj: CinemArt

Režisér Petr Oukropec (na kontě má zatím rodinný film Modrý tygr) publikum na Berlinale představí „teen romanci s prvky fantasy“. Snímek Ani ve snu! je příběhem šestnáctileté dívky, která se snaží dostat ke skupině vrstevníků provozujících parkour.

Že by se v oficiálním programu žádný český film nepromítal, se stane výjimečně.  Většinou je vybrán český titul do nesoutěžní sekce Forum, kde se představují mladí talentovaní tvůrci. Do hlavní soutěže se naposledy probojovala v roce 2007 Menzelova adaptace Hrabalovy knihy Obsluhoval jsem anglického krále.

Medvěd a Meryl Streepová

Český výběr se dvěma tituly ještě uzavřít nemusel. Kompletní program, včetně hlavní soutěže, odhalí Berlinale až koncem ledna. Zatím organizátoři ukázali, jak budou vypadat plakáty. Vsadili přitom na živého medvěda, který jako turista objevuje krásy Berlína.

Na Berlinale se chystají Češi i Meryl Streepová (zdroj: ČT24)

K hlavním hvězdám ročníku hned po medvědovi bude patřit herečka Meryl Streepová, která zasedne v porotě. Festival by měla zahájit komedie bratří Coenů Ave, Caesar!. Zda film o zlaté éře hollywoodských studií osobně uvede herec George Clooney, zatím pořadatelé nepotvrdili, jeho kolegyně Scarlett Johanssonová by se ale podle předběžných informací po boku režisérské dvojice na červeném berlínském koberci objevit mohla.