Vášeň, popel, Mácha. Začíná 15. Den poezie

Praha - Chvilka poezie, která trvá dva týdny. Festival Den poezie ani letos navzdory názvu není jednodenní a básně, které zřejmě víc lidí píše, než čte, připomene v 57 městech od 10. do 25. listopadu. Tématem patnáctého ročníku je „vášeň a popel“.

Na začátku jednodenní akce si za svůj datum zvolila 16. listopadu, den, kdy se v roce 1810 narodil Karel Hynek Mácha. Romantického básníka si festival každoročně připomíná u jeho sochy na pražském Petříně. I letos mu uspořádá narozeninovou oslavu s recitacemi a vínem, na niž se mohou připojit lidé i mimo Prahu. „V mnoha městech zapálí ohně, kolem kterých budou recitovat verše. Ty se pak složí do vlaštovek a v plamenech promění v dým, k němuž si oslavenec Mácha přivoní,“ popisují akci organizátoři.

Na programu patnáctého ročnku je více než 300 kulturních akcí - počínaje autorskými čteními amatérských i známých básníků přes tematické vycházky či výstavy, divadelní představení až po workshopy a čtení na ulici a různých netradičních místech, kde se lidé s poezií běžně nesetkají. 

Plakát 15. ročníku Dne poezie
Zdroj: ČT24/Společnost poezie

Z českých básníků se k projektu připojí Jiří Dědeček, Miroslav Topinka, Petr Borkovec, Radana Šatánková, Jaromír Typlt, Jonáš Hájek či Jarmila Hannah Čermáková, vystoupí i zahraniční básníci.

Podrobný program podle dnů i měst najdete na stránkách Dne poezie. Na většinu akcí je vstup zdarma.