V Trenčíně mají festival na pohodu, pro Liama Gallaghera i Zuzanu Čaputovou

Vstup Petra Obrovského z prvního dne festivalu Pohoda (zdroj: ČT24)

Přes sto dvacet umělců z více než třiceti zemí má v těchto dnech stejný cíl cesty: město Trenčín, kde se koná největší a nejznámější slovenský hudební festival Pohoda. Zřejmě nejočekávanějším hostem je bývalý člen kapely Oasis Liam Gallagher. Festival patří k oblíbeným akcím, třiadvacátý ročník byl opět vyprodaný ještě před začátkem.

Čtvrteční úvod festivalu byl připomínkou tragických událostí před deseti lety. Tehdy se na návštěvníky zřítil stan, dva lidé zemřeli, desítky jich byly zraněny. „Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu uvedl tři díla věnovaná nejen těm dvěma lidem, které postihlo neštěstí v roce 2009, ale také chlapci, který zahynul v roce 2006 při balení festivalu,“ připomněl mluvčí Pohody Anton Repka.

Nebýt svobody, není Pohoda

Ve čtvrtek už také vystoupila někdejší česká undergroundopohová skupina The Plastic People of the Universe. Do Trenčína přijeli se symfonickým projektem Co znamená vésti koně, v němž je doprovází Filharmonie Brno. Jejich koncert byl příspěvkem k letošnímu výročí sametové revoluce. „Nebýt svobody, není ani Pohoda, proto jsme pozvali na festival The Plastic People of the Unviverse, kteří jsou pro nás absolutním synonymem svobodné kapely,“ vysvětlil Repka.

S politikou souvisí i páteční nehudební host – slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Pozvání k diskusi v doprovodném programu přijala podobně jako loni její předchůdce Andrej Kiska. „Jsou to lidé, kteří jsou nám něčím blízcí. Například Zuzana Čaputová byla známá i jako ekologická aktivistka a ekologická aktivita Pohody je také celkem výrazná,“ upozorňuje mluvčí festivalu.

Události ČT: Na hudebním festivalu Pohoda vystoupila i Čaputová (zdroj: ČT24)

Exfrontman Oasis i ženský orchestr z Afghánistánu

Hlavní pozornost je ale upřena na hudební hosty. „Těmi největšími jmény jsou letos Liam Gallagher, bývalý frontman Oasis, a indie-popová hvězda Lykke Li. Velmi jsme hrdí také na The Roots anebo na Zohru, ženský orchestr z Afghánistánu, ze země, kde donedávna nebylo možné hudbu ani studovat,“ upřesnil Repka.

Všichni jmenovaní umělci na Pohodě zahrají v pátek večer a během soboty. Kromě hudby organizátoři připravili pro návštěvníky i další lákadla, zabavit se mohou třeba na více než třicetimetrovém ruském kole. Festival skončí ale duchovně, tradičně ho uzavře v neděli dopoledne ekumenická bohoslužba.