Tolik popela by mohlo Ondřeji Štindlovi stačit na Cenu EU za literaturu

Ondřej Štindl může získat Cenu EU za literaturu (zdroj: ČT24)

Národní kolo Ceny Evropské unie za literaturu vyhrál spisovatel Ondřej Štindl. Porotu zaujal jeho nejnovější román Tolik popela, který se podle ní značně vymyká ze standardů současné české prózy a může zaujmout i zahraniční čtenáře. Celkového vítěze oznámí evropská porota 28. dubna na Lipském knižním veletrhu. Jméno vítěze národního kola oznámilo České literární centrum.

Štindlova kniha podle poroty proniká za oponu atraktivních témat a zdánlivě ustrnulých škatulek. Vypráví o stárnoucím literátovi a překladateli Kryštofovi. Znenadání a proti své vůli se ocitá na životní křižovatce, když se seznámí s mladou levicovou intelektuálkou a poté i s Kamilem, guruem sekty spojené s Kryštofovou zesnulou sestrou.

„Jednou z ústředních předností románu je tak skutečnost, že autor reflektuje ožehavé problémy dnešní společnosti, avšak nekončí u pouhé deskripce, nýbrž demaskuje jejich povrchnost či je nazírá z neobvyklých úhlů a plasticky vykresluje hluboké emoce na pohled nesmiřitelných oponentů, jež mělo výrazné názorové vyhranění zakrýt jako fíkový list,“ uvedla porota.

Ondřej Štindl podle ní píše mimořádně živelným, rytmizovaným a strhujícím jazykem, který nechává sklouznout k poetičnosti i téměř k aforističnosti.

Sedmapadesátiletý spisovatel, publicista a scenárista byl za předchozí román nominován na cenu Magnesia Litera. Je také držitelem Českých lvů, a to za scénáře k dramatu Pouta a seriálu Svět pod hlavou. Oba počiny se odehrávají za normalizačního Československa. 

Změna pravidel

Cena Evropské unie za literaturu loni změnila pravidla. Zatímco v letech 2009 až 2021 si svého laureáta volila každá země, od roku 2022 je na národní úrovni vybrán pouze jeden nominovaný titul za každou zemi. Z nich pak ve druhém kole sedmičlenná mezinárodní porota vybere celkového vítěze a udělí pět čestných uznání.

Za Českou republiku se v minulosti ještě na základě starších pravidel soutěže laureáty stali Tomáš Zmeškal, Jan Němec, Bianca Bellová a Lucie Faulerová. 

  • Má za cíl zviditelnit spisovatele, kteří dosud nejsou známí za hranicemi svých zemí. Proto se o ni mohou ucházet jen spisovatelé, jejichž knihy nebyly přeloženy do více než čtyř jazyků. Nominovaná kniha zároveň musí být jejich druhou až čtvrtou vydanou knihou.
  • Ačkoli je cena určena celkem pro 41 evropských zemí, z organizačních důvodů se jí každý rok účastní pouze třetina.
  • Letos budou o ocenění bojovat kromě českého zástupce také autoři z Arménie, Chorvatska, Kypru, Estonska, Finska, Francie, Kosova, Lichtenštejnska, Lucemburska, Černé Hora, Polska a Švédska.