Tisíce předmětů se po letech vrátily do zámku v Hradci nad Moravicí

Tisíce předmětů se vrátily do zámku Hradec nad Moravicí (zdroj: ČT24)

Po šestatřiceti letech se na zámek v Hradci nad Moravicí vrátilo zámecké vybavení. Jde o tisíce uměleckých a historických předmětů. V moderních depozitech je tak opět uložena největší zámecká sbírka orientálního umění v Česku, vzácné knihy či oblečení šlechty.

První zmínky o Hradci a jeho hradisku pocházejí z poloviny jedenáctého století, svou současnou podobu ale získala dnešní památka až empírovou přestavbou. Sbírky dokládající jeho historii se dochovaly i díky tomu, že se zámku vyhnulo poválečné rabování.

Víno se vypilo, vybavení ale zůstalo

Nicméně Rudá armáda, přestože na vrata pověsila ceduli, že je objekt pod vojenskou ochranou, v něm zanechala stopy. V památce se usadila na tři měsíce a vojáci se k zámeckým interiérům nechovali zrovna s úctou. „Rozsekali šlechticům na obrazech obličeje a vymlátili dveře ve sklepeních, kde vypili všechna vína,“ popisuje kastelán Radomír Přibyla. 

Škody po vojácích se podařilo napravit, i tak se ale všechno vybavení před třiceti šesti lety stěhovalo kvůli rekonstrukci na zámek Raduň. Vracelo se postupně od poloviny devadesátých let, kdy byl objekt po téměř dvou desetiletích znovu otevřen veřejnosti.

Zámecký mobiliář a další předměty se nejprve umístily do zámecké instalace, později do depozitářů vybudovaných ve východním křídle. „Dneska jsou úplně plné,“ podotýká kastelán.

Meč japonského kata i portrét od Kokoschky

Portrét Mechtilde Lichnovské od Oskara Kokoschky
Zdroj: NPÚ

Ve sbírkách má hradecký zámek přes šestnáct tisíc kusů mobiliáře, stejný počet knih a stovky předmětů ze sbírek moderního umění. Lichnovští, kteří zámek koupili v druhé polovině osmnáctého století, byli vášnivými sběrateli. A také cestovateli – mezi vzácné předměty patří ty, jež si dovezli z Orientu, třeba japonský popravčí meč či oblek mandarína. 

V depozitáři obrazů se najdou například díla Oskara Kokoschky, který mimo jiné v roce 1916 vyobrazil manželku tehdejšího knížete, německou spisovatelku a skladatelku Mechtilde Lichnovskou. „Je to populární obraz, často je vystavován ve Vídni i v Německu,“ poznamenává kastelán. 

Šlechta ze zámku prchla v dubnu 1945 před postupující frontou, po válce byl zámek coby německý majetek zkonfiskován. Veřejnost mohla do obsáhlých sbírek nahlédnout třeba při Hradozámecké noci, další výstavy kastelán chystá, až to protiepidemická opatření umožní.