Televizní Hercule Poirot slaví dvacáté narozeniny

Londýn/Praha - Britský seriál o detektivovi Herculovi Poirotovi na motivy detektivek spisovatelky Agathy Christie se poprvé na televizních obrazovkách objevil před dvaceti lety. Výstřední detektiv od té doby patří mezi nejpopulárnější seriálové postavy nejen v Evropě. Česká televize dnes startuje další pokračování detektivní série.

Hercule Poirot, ješitný starý mládenec a puntičkář v drahém obleku se zvláštním šarmem, se v televizní adaptaci poprvé objevil u příležitosti oslav stého výročí narození slavné spisovatelky. V epizodách jako Zlo pod sluncem nebo Smrt na Nilu mu vraždy pomáhá vyšetřovat věrný kapitán Hastings.

Jaromír Meduna, dabér Hercula Poirota, kterého v televizním seriálu hraje herec David Suchet, k jeho pojetí říká: „Svým pojetím vlastně postavu, kterou napsala Agatha Christie, přesáhl. Samozřejmě je důležitý děj, ale on tomu dal ještě něco navíc, osobité chování i zjev.“

Ve filmovém zpracování se v detektivově kůži vystřídali herci Albert Finney nebo Peter Ustinov. Pro britského herce Davida Sucheta se seriálová role Poirota stala životní. Pro kameru si musí oblékat speciální oblek, který mu přidá pár kilo na víc. „Největším oříškem byl pro mě Poirotův francouzský přízvuk. Znamenal tři měsíce tvrdé práce a výzkumu. Teď už mi nedělá problém nasadit ho téměř okamžitě,“ prozrazuje herec.

Seznam knih Agathy Christie, ve kterých se Poirot objevuje, čítá bezmála čtyři desítky položek. „Agatha Christie asi po nějakých čtyřech pěti letech začala litovat toho, že vlastně začala s Herculem takhle starým, protože vlastně první knížka vyšla v roce 1921 a poslední v roce 1975, takže Poirotovi bylo 110 let, když umíral,“ upozorňuje Jan Čermák, zakladatel Společnosti Agathy Christie.

Detektiv Poirot je nejznámější postavou anglické královny zločinu, vedle něj autorku proslavila taky postava slečny Marplové. Knihy Agathy Christie patří dodnes k nejpopulárnějším na světě, dosud ji v počtu prodaných knih předstihl jen William Shakespeare.

Česká televize vysílá novou řadu případů slavného belgického detektiva pravidelně každý čtvrtek od 20 hodin na prvním programu.