Tabakerka hrála od 6. do 12. prosince v Praze před vesměs vyprodaným hledištěm

Praha – O divadle, jeho poslání i o umění vůbec hovořil host pořadu ČT Dobré ráno Oleg Tabakov. Jeho slavné Moskevské divadlo, kterému se familiárně říká Tabakerka přivezlo do české metropole šest inscenací. Mezi nimi drama Leonida Andrejeva Povídka o sedmi oběšených, oceněné jako nejlepší ruská divadelní inscenace roku 2005.

„Přivezli jsme repertoár nejnovější i nejstarší. Premiéra jedné inscenace byla loni, zatímco adaptaci Gončarovova Všedního příběhu hrajeme už 24 let,“ řekl Tabakov před představením Ostrovského hry I chytrák se spálí v Divadle na Vinohradech. Tato hra měla premiéru v roce 1997. Na stejné scéně moskevští herci představili inscenace Všední příběh a ve dvou večerech Dobrodružství, které vzniklo podle Gogolova románu Mrtvé duše.

V Divadle ABC byla 10. prosince uvedena zmiňovaná Povídka o sedmi oběšených a v Rokoku pak inscenace hry Divadelník rakouského dramatika Thomase Bernharda a Platonovovy Povídky o šťastné Moskvě. Dvě inscenace Tabakov nastudoval, ve Všedním příběhu a v Dobrodružství se objevil i na scéně.

Doyen ruského divadelnictví zároveň uvedl, že by chtěl přijet i v budoucnu, protože jeho divadlo má co nabídnout. Poslední premiérou byl Kafkův Proces, hraje se například Ideální manžel Oscara Wildea či texty Galinovy.

„Je možné, že v příštím roce otevřeme školu pro zvlášť divadelně nadané děti, které by si v ní dokončily středoškolské vzdělání,“ podotkl Tabakov ke svým plánům. Je současně i uměleckým vedoucím legendárního moskevského divadla MCHAT. „Starám se o vše, co k němu patří, včetně závodu na výrobu dekorací,“ dodal. V této souvislosti Tabakov podotkl, že stát finančně příliš nepřispívá, a tak vše záleží na sponzorech.

„Kromě svých žáků mám čtyři děti, čtyři vnuky a čekám narození pátého vnoučete,“ dodal populární divadelník, který prý na filmování nemá čas. Vynahrazují mu to mladí členové souboru, především ruská divadelní a filmová hvězda Sergej Bezrukov. Ten v Praze vystoupil ve dvou inscenacích.

V současné době má divadlo v repertoáru tři desítky inscenací, v souboru pracuje okolo třiceti herců, mezi nimi i populární Sergej Bezrukov, Marina Zudinová a Sergej Běljajev. Tabakerka často hostuje po celém Rusku, vystupovalo také v Itálii, USA, Japonsku, Německu, Francii i na mezinárodních divadelních festivalech v Římě, Torontu, Salcburku, Avignonu a Berlíně.

Tabakovovův soubor vystoupil v Praze naposledy právě před rokem. Nyní přijel do Česka po hostování v Bratislavě.