Střepy i střepiny. Deník archeologa začíná dobou bronzovou a končí druhou světovou

Slovácké muzeum sestavilo výstavu Z deníku archeologa. Výstavní zápisky začínají u rituálního hrobu z doby bronzové a končí u osobních věcí padlého německého vojáka z druhé světové války. Muzeum výstavou představuje výsledky nejnovějších archeologických výzkumů na Uherskohradišťsku.

Hrob v Kunovicích byl nalezen v roce 2013. Zhruba dvacetiletý muž a jen o několik let starší žena zřejmě zemřeli násilím, jejich oběť měla pravděpodobně zajistit bohatou úrodu. V těsné jámě leželi tři a půl tisíce let, spolu se zvířecími obětinami.

„Jejich ruce jsou deformované, částečně vykloubené,“ popisuje uložení dávného páru vedoucí archeologického oddělení muzea Tomáš Chrástek. „Na levé ruce ženy je možné vidět zelené skvrny, v místě, kde se nám podařilo odkrýt drobný bronzový náramek ze stočeného drátu, na němž byl jantarový korálek.“

Středověké hračky i věci německého vojáka

Archeologové v posledních letech pracovali na řadě míst Slovácka. Například v Uherském Brodě odkryli suterény středověkých domů, kde našli doklad toho, že už v dobách Karla IV. si děti uherskobrodského měšťana hrály s detailně propracovanými hračkami – například miniaturními kopiemi nádobí. „Nejzajímavějším nálezem je figurka rytíře na koni. Vyrobená je z keramického jemně plaveného těsta a potažená žlutohnědou glazurou,“ doplnil Chrástek. 

Slovácké muzeum vystavuje archeologické nálezy Uherskohradišťska (zdroj: ČT24)

Návštěva výstavy zabývající se tisíci lety historie končí u osobních věcí německého vojáka. Nalezeny byly, stejně jako jeho hrob, v karpatských lesích. „V okolí jsme objevili několik zbytků střepin a granátů, jeden z nich byl pravděpodobně tomuto vojákovi osudný,“ předpokládá Chrástek.

Výstava odhaluje taky pomůcky a postupy práce archeologů přímo v terénu. Poklady, které se jim za posledních deset let v Uherském Hradišti a okolí podařilo najít, najdou návštěvníci ve Slováckém muzeu do 21. května.