Sting zavádí posluchače do symfonického světa

Praha - Anglický zpěvák Sting natočil desku se symfonickým orchestrem a vydává se s ním na světové turné. Na albu nazvaném Symphonicity zní verze Stingových hitů za doprovodu Královského symfonického orchestru. V posledních letech nahrával zpěvák hudbu anglické renesance s loutnistou Edinem Karamazovem, vydal desku romantických písní podle románu italského spisovatele Itala Calvina a nakrátko obnovil slavné rockové trio Police. V rámci propagačního turné nového alba, které začíná 3. září v Oslu, se Sting v Praze zastaví 22. září. Královský symfonický orchestr pod vedením Stevena Mercuria bude Stinga na koncertech doprovázet.

„Baví mě to, protože spoustu vlastních písniček už bych s rockovou kapelou nehrál. Ty skladby najednou nově ožívají. Začínají novou existenci, jsou v jiné náladě. Připadám si jako dítě, co si staví vláčky,“ přiznal v rozhovoru Sting.

Do Prahy si bývalý baskytarista a zpěvák skupiny The Police a úspěšný sólový umělec „odskočí“ mezi dvěma německými koncerty v Berlíně a Kolíně nad Rýnem. Sérii téměř 40 evropských koncertů zakončí 10. listopadu v Římě.  

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Kromě symfonického orchestru Stinga doprovodí kvarteto hudebníků, které tvoří jeho dlouholetý kytarista Dominic Miller, specialista na bicí nástroje a novou experimentální hudbu David Cossin, zpěvák Jo Lawry a baskytarista Ira Coleman.

Lístky na koncert se začnou prodávat v pátek v portálech Sazky a budou stát od 1 350 do 2 450 korun. Podle pořadatelské agentury Live Nation by při Stingově vystoupení měla zaznít řada hitů celé jeho kariéry včetně písní jako Roxanne, Next To You, Every Breath You Take, Englishman in New York, Fragile, Desert Rose anebo Every Little Thing She Does Is Magic.

Zpěvák ve svých osmapadesáti letech patří mezi nejuznávanější hudebníky světa. Za svoji práci získal dohromady šestnáct cen Grammy a byl uveden do rokenrolové i skladatelské síně slávy. Poprvé se proslavil jako baskytarista a zpěvák skupiny Police, která vznikla v roce 1977.

Úpravy Stingových písní na CD s názvem Symphonicities vyjdou v polovině července v německém vydavatelství Deutsche Grammophon.