Startuje dvanáctý ročník taneční soutěže StarDance

Události: Pohled do zákulisí StarDance (zdroj: ČT24)

Diváky oblíbená taneční soutěž StarDance se letos vrací na obrazovky České televize už po dvanácté. O titul královny a krále parketu se i tentokrát utká deset párů. Vůbec poprvé bude soutěžit manželská dvojice, ale také třeba cukrář nebo kajakář. Slavnostními večery provedou už tradičně moderátoři Tereza Kostková a Marek Eben.

Všechny večery se živě přenáší z Křižíkova pavilonu na pražském holešovickém výstavišti. Právě tam se StarDance odehrává. Taneční páry trénovaly od konce července ve zkušebnách na Kavčích horách. Na místo přenosu se soutěžící poprvé podívali až tento týden.

„Na mě to nepůsobí tak velkolepě, jak jsem si myslela. Ale je fakt, že jsme ještě neviděli celý light desing, hudbu, oblečení. Ale vypadá to trošku jak v obýváku,“ popsala své pocity herečka Ivana Chýlková.

„Skvělé, já jsem tady deset let nebyl. Nepomyslel jsem si, že se mi to ještě přihodí, strašně se těším, až sejdeme z těch schodů, to mám hrozně rád, to je hrozně fajn,“ řekl její taneční partner Jan Tománek.

Účinkující museli na první soutěžní večer vše poctivě nacvičit. „Samozřejmě to člověku přidá trošku nervozity v tom, že dostáváme pokyny, kde co je, a kam máme chodit. Říkám si, to si nemůžu zapamatovat, a ještě k tomu přidat tanec,“ řekl se smíchem kajakář Vavřinec Hradilek. „Trošku jsem nervózní z toho, že zatím nejsem nervózní,“ poznamenala tanečnice Kateřina Bartuněk Hrstková.

„Jsem rozpačitý, protože tady stále bloudím. Teď jsem byl v cateringu a netrefil jsem zpátky. Mám problém s orientací a je tady na mě horko,“ přiznal se herec David Prachař. Všech deset párů, podrobnosti o soutěži a další zajímavosti najdou diváci na webu České televize.

Zatím jsou ušité kostýmy na první dva díly

Od prvního ročníku se ušilo přes patnáct set dámských kostýmů, pánských víc než dvanáct set. Ve skladu na Kavčích horách jich je většina. Letos se poprvé použijí a zrecyklují některé z předchozích řad, lehce se upraví. Půjde asi o desítku z nich. Zatím jsou ušité kostýmy na první dva díly, pak se budou dokončovat podle toho, kdo bude v soutěži postupovat.

Nejdůležitější místo pro to, aby se pořad dostal na obrazovky, je přenosový vůz, kde v průběhu vysílání sedí režisér. „Mrzí mě, že jsem mimo emoce tanečních párů, ale zase na druhou stranu tady jsou emoce také,“ usmál se režisér Jan Fronc.

V zákulisí je maskérna i masérna

Parket má velikost zhruba volejbalového hřiště. „Obdobně velká stavba je i v zákulisí, kde jsou šatny, kostymérny, maskérny. Máme tady i masérnu, protože občas se stane, že je nějaký zdravotní problém, takže máme fyzioterapeuty,“ popsal výkonný producent Vojtěch Svoboda.

Na přímém přenosu se na místě podílí sto šedesát lidí. Večer snímá šestnáct kamer. „Je tady tolik techniky, že když někdo někde nějaký kablík vykopne, tak je problém,“ poznamenal režisér.