Srovnání s Depeche Mode Davidu Kollerovi nevadí

David Koller hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Muzikant a zpěvák David Koller si s kapelou Lucie na podzim připomene třicet let od vydání alba Černý kočky mokrý žáby. Zároveň na sólové dráze nedávno zveřejněním klipu k písni Za hranou uzavřel svou nahrávku LP XXIII. O obou počinech mluvil jako host Interview ČT24.

Videoklip k singlu Za hranou točil Koller v jedoucím vlaku, je metaforou k cestě životem a egu ve vztazích. Text jako jeden ze svých posledních napsal Michal Ambrož, na konci října uplyne rok od jeho smrti. „Měli jsme sraz s kamarády, se kterými chystáme koncert, a pořád jsme čekali, jestli nepřijde Michal. Nepřišel, ale byl tam s námi. On je tady pořád,“ říká Koller. S Ambrožem hrál v kapelách Hudba Praha a Jasná páka.

Klip Za hranou uzavřel Kollerovo sólové album LP XXIII z letošního února. Ke každé písni na nahrávce vznikl i videoklip. Koller popisuje vývoj dvouletého projektu:

„Vzniklo to ještě před covidem, kdy jsme se bavili s kapelou, že bychom mohli konečně udělat další písničky. Říkal jsem si, že v žádném případě nebudu dělat album, že mě vlastně nebaví rok a půl intenzivně na něčem pracovat a většinou jsou na albech i písničky, které si člověk pak už nikdy neposlechne. Tak jsem to dělal jako zastara: že uděláte jednu píseň, když je hotová, tak ji vydáte, a pak uděláte druhou, třetí. Ale když už jich bylo šest, říkal jsem si, že je shrnu do alba.“

Blízko k Depeche Mode

V hodnocení desky se objevila slova jako autentická nebo muzikantsky uvolněná a také přirovnání k tvorbě Depeche Mode. „Myslel jsem, že řeknou něco tvrdšího, ale Depeche Mode mám velmi rád,“ říká k těmto komentářům Koller.

Dodává, že se snaží nikoho nekopírovat, nicméně jistou podobnost by našel: „Používáme hodně syntetické nástroje, analogové, prostě starý způsob, který vymyslel Robert Moog začátkem šedesátých let. Depeche Mode mají určitě lepší stroje, ale používají to také.“

Ke slavné synthpopové kapele má blízko i prostřednictvím producenta Stevea Lyona, který mimo jiné spolupracoval s Depeche Mode a později také s Kollerem, konkrétně na desce ČeskosLOVEnsko z roku 2015.

Černý kočky mokrý žáby po třiceti letech

Poslední LP XXIII představí Koller na podzimním turné, které začíná 27. října v Ústí nad Labem a končí v prosinci v Písku. Mezitím si ještě odskočí na tři vystoupení Lucie, jimiž chce tato kapela připomenout třicetileté výročí alba Černý kočky mokrý žáby. Zásluhu na zřejmě nejtvrdší nahrávce skupiny měl producent Ivan Král, který mohl zúročit mimo jiné spolupráci s Patti Smith.

„Ivan tam s námi nějakým způsobem také bude, chtěli bychom promítnout vzpomínky na něj,“ slibuje Koller. „Bylo to s ním intenzivní. Nesnažil se nás někam cpát, ale byl hrozně pracovitý. Tenkrát v devadesátém třetím, kdy jsme to připravovali, nebyl internet, tak jsem pořád chodil na poštu a posílal kazety do Ameriky, volali jsme si, stálo to tenkrát majlant, a on volal, že dobrý, dobrý, pošlete mi další,“ vzpomíná.

A jen u vzpomínek nezůstává, podle svých slov připravuje další nové písně.