Správně vidíme jen srdcem, připomíná už osmdesát let Malý princ

Ani po osmi desítkách let nepřestává na čtenáře působit příběh Malého prince. Filozofická pohádka Antoina de Saint-Exupéryho je jednou z nejprodávanějších knih všech dob, ročně se jí prodá přes milion výtisků. Poprvé vyšla 6. dubna 1943 v USA s ilustracemi samotného autora.

Francouzský spisovatel, humanista a průkopník letectví Antoine de Saint-Exupéry je oním letcem, který v příběhu ztroskotá v africké poušti, kde se potká s Malým princem z malé planety, kam se vejde jedna růže a tři sopky, a které neustále hrozí, že ji roztrhnou baobaby. Zatímco se letec pokouší opravit havarovaný stroj, vedou spolu rozhovor.

O tajemství podivuhodné pouti Malého prince, o dobru a zlu, o přátelství a kráse, o pravém štěstí, o odpovědnosti za ty, které máme rádi. A o tom, že „správně vidíme jen srdcem, co je důležité, je očím neviditelné“ – jak zní jedna z nejcitovanějších vět z knihy.

Za druhé světové války

Malého prince stvořil Saint-Exupéry na začátku druhé světové války během pobytu ve Spojených státech po kapitulaci Francie. Odjel tam se záměrem přesvědčit tamní vládu, aby vstoupila do války proti nacistickému Německu.

Uprostřed osobních otřesů a zrazujícího zdraví vytvořil příběh o osamělosti, lásce a ztrátě. Psychologové tvrdí, že Saint-Exupéry v této knize rozmlouvá se svým vnitřním dítětem.

Antoine de Saint-Exupery se svou ženou Consuelo
Zdroj: AP/ČTK

Na rukopisu pracoval v roce 1942 v New Yorku a Asharokenu, vesnici na Long Islandu. Když pak následujícího roku odjel z USA do severní Afriky, aby se tam zapojil jako pilot do bojů druhé světové války, svěřil rukopis své přítelkyni, novinářce Sylvii Hamiltonové. Ta ho v roce 1968 prodala newyorské Morganově knihovně.

Celosvětového úspěchu se nedožil

Exupéry se dožil pouze vydání knihy v USA v anglické a francouzské verzi. Přestože napsal i jiné knihy, natolik zůstal spojen s Malým princem, že si čtenáři nakonec pletli jeho osud s knižní postavou z fiktivního autobiografického vyprávění.

Malý princ
Zdroj: Studio DVA/Václav Beran

Celosvětově se Malého prince prodalo na 140 milionů kopií, kniha byla přeložena do více než 460 jazyků a dialektů. Česky vyšel dodnes oblíbený titul poprvé v roce 1959, má dokonce své verze v hantecu a valašštině. Malý princ inspiroval řadu divadelních her, filmů či baletních inscenací.

O pozdější světové proslulosti Malého prince se ale jeho autor nedozvěděl. V roce 1944 odjel do severní Afriky a znovu se pustil do létání jako člen výzvědné letky Svobodných Francouzů. Z průzkumného letu 31. července 1944 se ale už nevrátil.