Smyčce se mohou stát „obětním beránkem odlesňování", obávají se zástupci klasické hudby

Téměř dvě stě osobností světové klasické hudby se zastalo výrobců smyčců. Těm hrozí, že přijdou o své řemeslo kvůli nedostatku dřeva ze stromu sapanu ježatého známého také jako fernambuk, s nímž by mohlo být zakázáno obchodovat. O zákaz usiluje Brazílie.

Sapan ježatý je důležitý pro výrobu kvalitních smyčců. Tento strom roste na severovýchodě Brazílie a země obchod s dřevem sapanu dlouhodobě odsuzuje, označuje ho za nelegální. 

„Nebraňme šíření kultury a hudby pod falešnou záminkou. Nedělejme z hudebního světa obětního beránka odlesňování,“ uvedli hudebníci v článku zveřejněném na internetových stránkách deníku Le Monde. K výzvě se připojili mimo jiné violloncelista Yo-Yo Ma nebo francouzští hudebníci Renaud a Gautier Capuconovi.

Úmluva o obchodu s ohroženými druhy

Podle signatářů výzvy jsou objemy dřeva, a to jak evropského, tak exotického, které se používají v hudbě, „obzvláště skrovné ve srovnání s objemy používanými v papírenském, stavebním nebo nábytkářském průmyslu na celém světě“.

Hudebníci zveřejnili své prohlášení v době, kdy se má v Panamě od 14. do 25. listopadu konat zasedání Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). A během něj by mohl padnout zákaz těžby sapanového dřeva.