Smetanova Litomyšl prozradí krédo Jana Husa

K připomínce šestistého výročí upálení Jana Husa, které připadá na 6. července, se připojil i mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl. Věnuje mu pondělní večer s pěvci Adamem Plachetkou a Romanem Janálem, vrcholem bude světová premiéra kantáty Krédo mistra Jana.

Večer na nádvoří litomyšlského zámku zahájí závěrečné dílo ze Smetanova cyklu symfonických básní Má vlast - Blaník, v němž se ve variacích vrací témata husitského chorálu Ktož jsú boží bojovníci. Z téhož chorálu a z veršů Svatopluka Čecha o husitském vojevůdci Janu Žižkovi vychází i symfonická báseň Josefa Suka Praga op. 26. Na programu budou také Dvořákovy Biblické písně v podání basbarytonisty Adama Plachetky.

Vůbec poprvé zazní kantáta Krédo mistra Jana, kterou u příležitosti letošního Husova výročí složil Jaroslav Krček. V libretu použil několik výroků Jana Husa, se zdůrazněním, že jejich apel neztratil nic ze své aktuálnosti a naléhavosti ani dnes. Skladbu provede barytonista Roman Janál, Kühnův smíšený sbor a Symfonický orchestr Hlavního města Prahy FOK.

Festival Smetanova Litomyšl v letošním, 57. ročníku, který trvá do 5. července, také připomíná, že s Janem Husem je historicky provázáno i dějiště přehlídky. V poslední čtvrtině 15. století se Litomyšl stala důležitým centrem Jednoty bratrské, protestantské církve, která vznikla jako dozvuk Husova učení.