Škola hrou platí. Komenského muzeum vsází na názornost

Události ČT: Komenského muzeum vsází na názornost (zdroj: ČT24)

Uherskobrodské muzeum zasvěcené Janu Amosu Komenskému otevřelo zrekonstruované expozice. Podle plánu to vyšlo na 425. výročí jeho narození. Ve výstavních sálech se chce muzeum držet Komenského metod a být názorné.

Učitel národů pořád táhne. O to víc, pokud výuka nepostrádá názornost, kterou Jan Amos Komenský v 17. století tak propagoval. Při slavnostním otevření nových expozic Komenského muzeum v Uherském Brodě zapojilo prostřednictvím vědecké show i názornou ukázku toho, co fyzika dokáže.

Názorné mají být nové Komenského sály v muzeu. Přesně podle díla Orbis Pictus. Návod, jak účinně získat vědomosti, platí pořád. „Než by se měl žák učit nějaké dlouhé texty, tak vnímá svými smysly,“ podotýká ředitel muzea Miroslav Vaškových.

Pátrání po rodišti

O významu učitele národů není sporu. Jisté napětí ale způsobuje záhada ohledně místa narození Jana Amose Komenského. Každý z adeptů předkládá argumenty, například písemnosti.

Nivnice třeba sází na dokument z univerzity v Heidelbergu, kde Komenský při putování Evropou působil. „Je to dokument z roku 1611, kde je napsáno Johannes Amos Nivnicensis,“ přiblížil ředitel základní a mateřské školy Jana Amose Komenského v Nivnici Josef Talaš.

Průvodkyně v Komenského památníku v obci Komňa Miroslava Šašinková zase říká, že 150 let u nich předkové Komenského fojtovali. „Fojt je jako dnešní starosta. To je jeden z důkazů,“ uvedla.

Komeniologové tento spor považují za druhořadý. O to raději nacházejí v Komenského působištích po celé Evropě nové důkazy, že jeho myšlenky platí ve školství bezezbytku dodnes.