Šest žen zvládá v Brně život jako Ocelové magnolie

Městské divadlo Brno uvádí Ocelové magnolie (zdroj: ČT24)

Hra Ocelové magnolie se hrála po celém světě, známá je i z filmového zpracování. Nově ji nastudovali v Městském divadle Brno. Představení pro šest hereček vnímají jako komedii o vážných věcech a oslavě ženství.

Dějištěm hry je kadeřnický salon ve fiktivním malém městě v Louisianě, kde se pravidelně setkává skupina žen různého věku, a to nejen kvůli péči o zevnějšek, ale také kvůli potřebě blízkosti a pochopení. Jsou křehké a zranitelné jako květ magnolie, a přitom silné jako z ocele.

„Je to příběh o přátelství a ženské síle. Je v pořádku, pokud jsou vtipné, sladké, inteligentní a silné,“ říká režisérka brněnského nastudování Katja Pegan.

Ze života

Hru napsal americký dramatik Robert Harling podle vlastní povídky, v níž v osmdesátých letech zachytil rodinnou tragédii. Kvůli cukrovce zemřela jeho mladší sestra. Divadelní drama zachycuje příběh dívky Shelby, která se rozhodne otěhotnět navzdory doporučení lékařů.

Ocelové magnolie v Městském divadle Brno
Zdroj: ČTK/Václav Šálek

„Je trošku zavádějící, že se to odehrává v kadeřnickém salonu, že se tam budou řešit vlasy, ale ono to tak úplně není,“ upozorňuje herečka Barbora Slaninová. „Je to pravdivý příběh, ze života. Možná může mnoha lidem pomoct při řešení rodinných problémů, starostí, nemocí, smrti,“ doplnila její kolegyně Radka Coufalová.

Ocelové magnolie měly premiéru v roce 1987 v New Yorku a dočkaly se více než tisíce repríz. O dva roky později vznikl stejnojmenný film, který pomohl nastartovat kariéru Julie Robertsové. Za roli Shelby získala první nominaci na Oscara.