Rok 2016 patří Havlovým nedožitým osmdesátinám

Začíná rok Václava Havla. Bývalý prezident by se letos dožil osmdesáti let. Slavnostní zahájení události se uskutečnilo v pražské Knihovně Václava Havla, kde pořadatelé dali zelenou projektu s názvem Hele, Havel!, v němž má pomoci i veřejnost. Cílem je nashromáždit co největší množství jeho fotografií, které se lidem podařilo náhodou pořídit.

Organizátoři akce spoléhají na to, že si lidé doma uchovávají náhodné momentky, kdy zachytili Václava Havla – ať už samotného, nebo přímo s nimi. Své úlovky mohou posílat do Knihovny Václava Havla až do 1. května. Získané snímky poputují do digitálního archivu a z těch nejzajímavějších bude složena knižní publikace a putovní výstava.

Do oslav se však zapojí také další instituce z Česka i ze zahraničí. Společně plánují uspořádat množství divadelních představení, přednášek, autorských čtení, filmových projekcí, diskusí, výstav anebo happeningů, které se budou konat během celého roku.

Jedna z nejvýznamnějších akcí se odehraje 15. října, kdy se veřejnosti kompletně otevře Palác Lucerna. Právě na tomto místě proběhne i oslava Havlových narozenin. 

K výročí bude spuštěna zvláštní webová stránka s přehledným programem oslav.