Recenze: Nesmrtelný Ozzy se v Praze rozloučil se svými fanoušky

Po boku dalších velkých hvězd nejen hudebního nebe se v rámci celosvětové Farewell World Tour, ohlašované jako poslední, přijela do Prahy rozloučit jedna z největších metalových ikon – Ozzy Osbourne. Akce byla vyvrcholením Prague Rocks 2018 v pražských Letňanech. Koncert slavné legendy si i přes nepřízeň počasí nenechalo ujít na pětatřicet tisíc fanoušků.

Na plochu obrovské Letňany jsou ke konání megaakcí jako stvořené, a je proto div (obzvláště s avizovaným počtem 35 tisíc návštěvníků), že nelze zajistit odbavování rychlejším způsobem. Počet turniketů nedostačoval, fronty ubývaly pomalu a táhly se až k silnici. Většina lidí se tedy do areálu i přes brzký příchod nedostala dostatečně včas.

Nejen že byli ochuzeni o prvního vystupujícího, jímž byla španělská heavymetalová formace Lords of Black, ale i druhou hvězdu, jíž nebyl nikdo menší než Jonathan Davis, frontman nu-metalových Korn, který zde vystupoval se svým sólovým projektem. I toho většina návštěvníků vyslechla zpoza plotů lemujících areál, případně netrpělivě postávajíc v nekončících frontách. Velká škoda. 

Šťastné nebylo ani samotné rozdělení areálu. Prostor vyhrazený k „stání u pódia“ byl zbytečně velký, končil de facto až u tribun vyhrazených k sezení. Zbytek návštěvníků s lístky k stání se tak mačkal na zbývajícím prostoru a přišel prakticky o veškeré dění na pódiu, jež suplovaly alespoň dvě obří obrazovky po stranách.

Pokud tedy fanoušci měli štěstí a stáli dostatečně daleko na to, aby na nich přes hlavy davu vůbec něco zahlédli, mohli si gratulovat. Nepřálo ani počasí. Dost se ochladilo, a jelikož celý den pršelo, areál byl bahnitý a podmáčený.

Pirát s kytarou

Podstatně zaplnit areál se podařilo až před třetím účinkujícím, jímž byli Hollywood Vampires. Superskupina, která vznikla víceméně pro zábavu nejen účinkujících, ale i fanoušků, což bylo znát i na samotném vystoupení.

Hvězdná formace Joe Perry – Johnny Depp – Alice Cooper si vystoupení v doprovodu zbytku kapely vyloženě užívala a zahrála průřez největšími hity rockové historie jako Break on Through (Doors)The Jack (AC/DC)Ace of Spades (Motörhead) či Bowieho Heroes, při které vystřídal Coopera za mikrofonem na kytaru hrající „pirát z Karibiku“ Depp.

Nechyběly ani skladby z repertoáru Perryho domovských Aerosmith a samozřejmě zpěváka Alice Coopera. Publikum se i přes zimu a zabahněný zevnějšek dobře bavilo, hlavní hvězda večera mohla přijít. 

Ozzy Osbourne a Hollywood Vampires koncertovali v Praze (zdroj: ČT24)

Hlavní hvězda na scéně: šílenství může započít

Metalová ikona na sebe nenechala zbytečně dlouho čekat. Zjevně dobře naladěný Ozzy se objevil na pódiu načas a po nezbytné zdravici zazněly první tóny úvodní Bark At The Moon následované hitem Mr. Crowley. 

Po úvodních dvou skladbách bylo celkem jasné, že Ozzy není zrovna na vrcholu své pěvecké formy, sem tam mu to ujelo, ale s tím asi většina návštěvníků počítala. Přece jen už má za sebou bezmála půlstoletí hudební kariéry, což je výkon více než úctyhodný, ale i když už není energický jako zamlada, rozhodně nešlo čekat vyklepaného staříka sotva svírajícího mikrofon.

Typická chůze ve stylu Nosferatu samozřejmě nesměla chybět. Tenhle pán rokenrolem žije a živá vystoupení jsou pro něj především zábava, kterou se snaží připravit i svým fanouškům. Postupem koncertu se jeho forma navíc zlepšovala, a některým skladbám tak nelze nic vytknout.

Setlist byl seskládán především ze sólové tvorby, v níž nejpočetnější zástupce tvořily skladby z nejslavnějších alb No More Tears a Blizzard of Ozz. Fanoušci se tak dočkali I Don't Want to Change the World, I Don't Know, Crazy Train či přídavkové Mama, I'm Coming Home. Zazněly ale samozřejmě i hity z éry Black Sabbath v podobě Fairies Wear Boots, War Pigs a Paranoid, která celou show zakončila.

Osobně trochu zamrzela absence některých skladeb, třeba balady Dreamer či Iron Man. Nelze nezmínit skvělou doprovodnou kapelu, jež kryla mistrovi záda, především pak výkon fenomenálního Zakka Wyldea, který naplno vyzněl při sólech u War Pigs a čtveřici Miracle Man / Crazy Babies / Desire / Perry Mason. Po zvukové stránce nelze nic vytknout, hezkým oživením byly i světelné, nikterak velkolepé, o to víc však možná příjemnější a nenucené efekty, které vynikly především se setměním.

Sečteno podtrženo: I když už je vrchol Ozzyho kariéry dávno za zenitem a takové kousky jako ukusování hlav živým zvířatům už návštěvníci jeho koncertů nejspíš nikdy neuvidí – což jistě berou s povděkem nejen ochránci práv zvířat – je to živoucí legenda a vidět ji a slyšet naživo je prostě pocta a povinnost každého správného fanouška metalu. I přes nepřízeň počasí.

SETLISTY:

Ozzy Osbourne
Bark at the Moon, Mr. Crowley, I Don't Know, Fairies Wear Boots (Black Sabbath song), Suicide Solution, No More Tears, Road to Nowhere, War Pigs (Black Sabbath song), Miracle Man / Crazy Babies / Desire / Perry Mason (Instrumental medley + Zakk Wylde guitar solo), Drum Solo, I Don't Want to Change the World, Shot in the Dark, Crazy Train
Encore: Mama, I'm Coming Home, Paranoid (Black Sabbath song)

Hollywood Vampires
I Want My Now, Raise the Dead, Five to One / Break On Through (to the Other Side) (The Doors cover), The Jack (AC/DC cover), Ace of Spades (Motörhead cover), Baba O'Riley (The Who cover), As Bad As I Am, The Boogieman Surprise, I'm Eighteen (Alice Cooper cover), Combination (Aerosmith cover), People Who Died (The Jim Carroll Band cover), Sweet Emotion, (Aerosmith cover), „Heroes“ (David Bowie cover), Train Kept A-Rollin' (Tiny Bradshaw cover), School's Out / Another Brick in the Wall

Jonathan Davis
Underneath My Skin, Everyone, Forsaken, Final Days, What You Believe, Basic Needs, Slept So Long, Your God, System, Walk on By, What It Is, Happiness
(Zdroj: Setlist.fm)