Pro Festival spisovatelů „hoří“ autoři z Rakouska, USA i Sýrie. Sledujte je v iVysílání

Autorská čtení a diskuse pražského Festivalu spisovatelů posedmadvacáté přiblíží nejen tvorbu, ale i myšlenky a názory autorů z různých zemí. Letošního ročníku se zúčastní například laureát Německé knižní ceny Robert Menasse nebo syrský básník Adonis. Program, trvající od 10. do 15. listopadu, lze z velké části sledovat také v iVysílání České televize.

Každý ročník festivalu provází motto. To letošní – „A příště už oheň“ – vychází z myšlenek amerického spisovatele Jamese Baldwina, jehož romány zachycují bouřlivou atmosféru 60. let minulého století. Baldwinovi se věnuje i režisér Paul Pecko v novém dokumentu I Am Not Your Negro, který bude na festivalu uveden s následnou diskusí 15. listopadu v kině Ponrepo.

Nejen islámská otázka

Diskuse na hlavní festivalové téma se 13. listopadu zúčastní rakouský spisovatel Robert Menasse, letošní držitel Německé knižní ceny za román Hlavní město, jehož ústředním tématem je Evropská unie; spisovatel se řadí ke kritikům Bruselu i globalizace. 

Diskutovat s ním bude žurnalista Wesley Lowery, který loni získal se svým týmem z Washington Post Pulitzerovu cenu za vytvoření databáze zaznamenávající policejní střelbu ve Spojených státech. Dalším účastníkem bude Kirill Medvěděv – autor označovaný jako „Majakovskij s elektrickou kytarou“ často pranýřuje současnou ruskou vládu.

Do debaty na téma „islámská otázka“ se 11. listopadu zapojí syrský básník Adonis, považovaný za jednoho ze zakladatelů moderní arabské poezie. Spisovatel žijící v Paříži bývá citován jako kritik arabské kultury snažící se o sekularizaci arabského světa. Jeho jméno se také opakovaně skloňuje před vyhlašováním Nobelovy ceny za literaturu. Na festival se vrací po několika letech.

Mezi hosty patří také marocký básník, romanopisec a politik Mohammed Achaari, indický novinář Inderjit Badhwar a losangeleská básnířka a autorka historických fikcí Affinity Konarová. Českou republiku zastoupí básník, prozaik a nakladatel Martin Reiner a spisovatelka Magdaléna Platzová.