„Přišla mi úplně přesná.“ Olgou Havlovou mohla být v novém filmu jen Anna Geislerová

Anna Geislerová se proměnila v Olgu Havlovu. První ženu a první dámu prvního českého prezidenta ztvární v chystaném filmu, zatím pracovně pojmenovaném Havel. Obsazovaná česká herečka byla prý pro režiséra a scenáristu Slávka Horáka první volbou. Pro roli Havla vybral Viktora Dvořáka. Základem příběhu je podle filmaře právě netradiční, ale o to silnější vztah pozdějšího prezidentského páru. Snímek je sleduje ještě v disidentských časech.

Vzhledem k tomu, že filmový příběh obsáhne dobu od šedesátých do osmdesátých let, hlavní postavy několikrát změní svůj vzhled. Zveřejněné fotografie se vztahují ke scénám z první dekády normalizace. 

Režisér: Hraný film není dokument, to snad pamětníci pochopí

Horák, který se před čtyřmi lety představil celovečerním debutem Domácí péče, upozorňuje, že ačkoliv ve filmu vystupují skutečné postavy, diváci by měli mít při sledování na paměti, že koukají na dramatizaci.

„To doufám pamětníci pochopí a budou reagovat na film jako na samostatné autorské dílo, hraný film není dokument ani rekonstrukce historických událostí,“ podotýká. Kromě režie napsal také scénář, spoluautorem je, stejně jako u Domácí péče, Rudolf Suchánek.

Filmový Havel – shodně s jeho skutečným osudem – prochází vývojem z úspěšného dramatika přes zakázaného dramatika a bojovníka za lidská práva až po zásadní osobnost sametové revoluce. V časech politických a společenských změn děj končí. Dějiny jsou ale podle Horáka až na druhém místě,  film se snaží zachytit především život, vztahy a charaktery hlavních postav.

Anna Geislerová (Olga Havlová) a Viktor Dvořák (Václav Havel)
Zdroj: Bontonfilm

Pro jejich vystižení bylo obzvlášť důležité herecké obsazení. „Anna Geislerová byla moje instinktivní první volba a o nikom jiném jsem ani neuvažoval, jen jsem doufal, že se mnou bude chtít dělat. Přišla mi úplně přesná, povahově i typově, zázemím, chováním, životním postojem,“ popisuje obsazení role Olgy Havlové Horák.

‚Lanďák‘ nás baví

Kromě Viktora Dvořáka, známého divákům nejvíce zřejmě ze seriálu První republika, coby Václava Havla se na plátně objeví také Stanislav Majer, Barbora Seidlová, Jiří Bartoška nebo Martin Hofmann. Poslední jmenovaný herec ztvární jiného herce – Pavla Landovského. „Konflikty zdrženlivého gentlemana Viktora Dvořáka v roli Havla a hlučného bouřliváka Martina Hofmanna v roli ‚Lanďáka‘ nás baví už při natáčení a děláme všechno pro to, abychom tuhle zábavnou energii přenesli na plátno co nejlépe,“ prozradil o zákulisí režisér Horák.

Ve snímku (nejen) o Havlovi by rád zkombinoval drama a komedii. Ostatně už v předchozím počinu Domácí péče o ženě trpící rakovinou se ve vážném tématu nevyhýbal humoru. Natáčení novinky začalo v srpnu, trvat by mělo do druhé poloviny října. Premiéra filmu, na němž se podílí i Česká televize, je v plánu příští rok v létě.