Pražská muzejní noc přilákala 182 tisíc lidí

Praha - V Praze se uskutečnil sedmý ročník Muzejní noci. Zájemci mohli od sedmi večer až do jedné hodiny ranní navštívit desítky muzeí a galerií. Netradiční prezentaci tuzemského kulturního dědictví pořádalo Národní muzeum, pražský Dopravní podnik a Asociace muzeí a galerií ČR. Pro zájemce byly připraveny zvláštní autobusové linky zdarma. Pro děti byl na 17 místech připraven program nazvaný Dětská stezka. Podle koordinátorky celé akce navštívilo 53 otevřených objektů přes 182 tisíc lidí.

„Letošní sedmý ročník tak o málo předčil úspěch toho loňského, kdy jsme podle informací pracovníků u vchodů přivítali na 180 tisíc lidí,“ uvedla koordinátorka akce Ivana Havlíková. Ve větší míře přicházely letos podle ní celé rodiny; organizátoři se totiž řadou konkrétních akcí zaměřili na děti. Kreativní a interaktivní programy byly součástí takzvané Dětské stezky. Za každý splněný úkol dostali malí návštěvníci razítko a za ta pak v informačních stanech malou odměnu.

Do programu nazvaného Dětská stezka se zapojilo 17 míst. Mezi nimi třeba Národní památník na Vítkově. Noc u Žižky patřila k hlavním hitům letošního ročníku. Také proto, že návštěvníkům nebyl kvůli rekonstrukci 3 roky přístupný.

Na náměstí Jana Palacha mohli příchozí vidět světelnou noční projekci na budově Vysoké školy uměleckoprůmyslové, nazvanou Super Massive Black Hole čili supermasivní černá díra.

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

„V pořadí už sedmá Pražská muzejní noc byla kulturním svátkem pro návštěvníky i zúčastněné instituce,“ komentoval úspěch generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Muzea podle něj opět připomněla svůj smysl a význam pro společnost; svou aktivitu směrovala především na ty, kteří nepatří mezi jejich pravidelné návštěvníky.

Pražskou muzejní noc pořádalo Národní muzeum spolu s Asociací českých muzeí a galerií a Dopravním podnikem. Jeho devět mimořádných bezplatných autobusových linek jednotlivá muzea a galerie propojilo; během šesti hodin najely 6500 kilometrů. V jednotlivých objektech na zájemce čekaly kromě zdarma otevřených stálých expozic i komentované prohlídky, koncerty, divadelní představení, filmové projekce, přednášky a další akce. Na trať se večer vydala i speciální „poštovní tramvaj“, v níž mohli filatelisté získat příležitostné razítko a podat tu své dopisy.