Plzeňská tóra je ve skutečnosti z Bavorska, odhalil donační nápis

Plzeňská tóra je ve skutečnosti z Bavorska, odhalil donační nápis (zdroj: ČT24)

V Plzni finišuje stomilionová oprava Velké synagogy. Ještě před jejím otevřením se tamní židovská obec rozhodla náležitě dozdobit plzeňské tóry a také se více dozvědět o historii svitků. Nápis na nástavcích překvapivě prozradil, že největší tóra pochází z Bavorska.

Největší, zhruba metr vysoká tóra, pochází z roku 1896. Členové plzeňské židovské obce doufali, že pokud se jim podaří přečíst donační nápis, dozvědí se i další podrobnosti. Víc o rodině dárce svitku lze dohledat v matrikách, v dokumentech židovských obcí či z židovských hřbitovů.

Dosud nečitelnou část sdělení pomohlo rozluštit nasvícení luminiscenčním světlem. „Toto je svatý dar Abrahama Eliezera Pfeiffera na památku sňatku s mojí ženou, Nanette Löwensteinerovou,“ cituje Barbora Freund z plzeňské židovské obce nápis na tóře. „A právě díky tomu, že je u Nanette uvedeno občanské, ne židovské jméno, se nám povedlo tyto lidi dohledat,“ dodala. Rodina ředitele hypoteční banky žila ve Straubingu. Jak se z bavorského města dostala do Plzně, je stále tajemstvím.

Ozdobení tóry

Židovská obec se také rozhodla tóru ozdobit atributy, které jsou tradiční, v případě té plzeňské ale chybějí. „Správně by tóra měla mít povijan, který drží dva svitky dohromady,“ popsala Freund.

Velká plzeňská synagoga podle ní dostane sametový ručně vyšívaný pláštík se dvanácti polodrahokamy symbolizujícími dvanáct kmenů izraelských a také štít. Další z tradičních ozdob je koruna posazená na nástavcích, na nichž je svitek navinut. Stříbrná koruna se zlacenými zvonečky nese polodrahokamy a křišťálový vrchol. Součástí výbavy je i kovová ručička, používaná k ukazování při čtení tóry, aby se inkoustové písmo na vzácném svitku neroztíralo prsty. Ozdoby pocházejí z dílny Petra Vogela a Jiřího Urbana.

„Nebude pro veřejnost běžně přístupná, vyndává se při židovských svátcích,“ doplnil předseda plzeňské židovské obce Jiří Löwy. Tóra patří do svatostánku ve Velké synagoze. Dokud tady není, nemůžou se tady pořádat bohoslužby. Na své místo se přesune 10. dubna, v den otevření jedné z největších synagog na světě po rozsáhlé rekonstrukci.